Zloraba položaja: Nekdanji lastnik Avioprojekta se je pokesal, predlagana kazen zanj je še skrivnost

Gordana Possnig Gordana Possnig
22.05.2020 18:00

Nepremičninski mogotec Aleksander Jančar, obtožen zlorabe položaja v povezavi s sumljivimi posli podjetja Avioprojekt z jeseniško bolnišnico, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Jančar z odvetnikom Stojanom Zdolškom na celjskem sodišču
Gordana Possnig

Na celjskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok, na katerem se je zaradi zlorabe položaja v zvezi z izgradnjo parkirne hiše pri jeseniški bolnišnici znašel celjski nepremičninar Aleksander Jančar (njegove družbe so lastnice več hotelov, tudi celjskih Evropa in Celeia). Ob njem je v zadevo zaradi očitkov ponarejanja listin vpleten še Jure Paušer, zoper katerega bo sodišče predobravnavni narok opravilo 10. junija. Gre za zgodbo družbe Avioprojekt (sprva je bil direktor družbe Jančar, nasledil ga je Paušer), ki je gradila garažno hišo ob jeseniški bolnišnici. V spornih poslih naj bi bilo pred leti izginilo več milijonov evrov. Aleksander Jančar je s specializiranim tožilstvom 14. maja podpisal sporazum o priznanju krivde. A za kakšno kazen so se dogovorili, ni znano, saj je na sodišču niso obelodanili, izjav pa po naroku vpleteni niso želeli dati. Za zlorabo položaja je zagrožena kazen do osem let zapora.
Sodnica je priznanje krivde sprejela, bo pa že pred izrekom naroka za izrek kazenske sankcije, ki ga je razpisala za konec avgusta, ob Jančarju zaslišala še dve priči, povezani s prejemom pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Ena od prič je avstralski državljan, sodnica predvideva, da bo potrebno zaslišanje prek videokonference.
Podjetje Avioprojekt, ki ga je leta 2007 ustanovilo Jančarjevo podjetje Maksimiljan, je leta 2008 pridobilo posel gradnje garažne hiše pri jeseniški bolnišnici, je prvi poročal spletni portal Pod črto. Projekt je nanje prenesla družba Konstruktor, ki je posel dejansko dobila na razpisu. Za gradnjo je potrebovalo 2,4 milijona evrov, zato se je Jančar kot lastnik podjetja za pomoč obrnil na Hypo Leasing, ki mu je posodil 7,3 milijona evrov. Avioprojekt je za gradnjo garažne hiše porabil omenjenih 2,4 milijona evrov, preostali denar, ki ga je dobil od Hypo Leasinga, pa je izginil neznano kam. Avioprojekt Hypo Leasingu kmalu po pridobitvi financiranja in izgradnji garažne hiše ni mogel več odplačevati mesečnih obrokov lizinga. Zato je decembra 2015 pristal v stečaju.
Dušan Kecman, pooblaščenec stečajne upraviteljice Avioprojekta Nataše Jeršič, je na predobravnavnem naroku napovedal, da bo Avioprojekt v stečaju vložil premoženjskopravni zahtevek. Dodal je tudi, da je stečajna upraviteljica razpolagala le z dopisom specializiranega tožilstva, iz katerega izhaja, da si je Jančar pridobil pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta