Znane so okoliščine najdene lobanje v Novem mestu: V kaminski peči je bila približno 25 let

M.R.
09.04.2021 12:30
Policisti so predstavili ugotovitve preiskave o lobanji, ki jo je Novomeščan našel med prenovo stanovanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

27. februarja letos je Novomeščanpri prenovi stanovanja v krajevni skupnosti Bršljin našel človeško lobanjo in o tem obvestil policijo. Lobanjo, ki bi lahko bila stara približno sto let, je našel med rušenjem kaminske peči v stanovanju. 

Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto Franceta Božičnika so kriminalisti ugotovili, da se je lobanja nahajala v prekritem prekatu peči, tja pa je bila postavljena med letoma 1990 in 1995. 

Gre za lobanjo ženske osebe, ki je bila ob smrti stara od 30 do 50 let, inštitut za sodno medicino pa je še ugotovil, da je bila lobanja pred tem zakopana v zemljo, kjer je ležala od 70 do 80 let. Na lobanji ni znakov, ki bi nakazovali nasilno smrt osebe. Policija tudi ne pozna identitete pokojne ženske, morda pa bi jo lahko ugotovili, v kolikor bo mogoče iz kostnine zavarovati DNK material, je pojasnil Božičnik.

V prekatu peči so kriminalisti našli še več drugih predmetov, med njimi cigaretne ogorke, škatlice cigaret, polivinilkloridne kozarčke za shranjevanje zdravil in tudi naboje različnih kalibrov. Z enega izmed teh predmetov so uspeli zavarovati DNK material, ki jih je pripeljal do identitete nekdanjega stanovalca, ki je kamin uporabljal za skrivališče. 

Ugotovili so, da gre za ljubiteljskega zbiratelja, ki je v starosti 41 let zaradi zdravstvenih težav umrl leta 2017. Med drugim so kriminalisti govorili tudi z njegovimi sorodniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta