Znane so podrobnosti preiskav: Gradbena dovoljenja, NK Olimpija ... Kaj očitajo Jankoviću in koga vse še preiskujejo?

Damijana Žišt Damijana Žišt
23.01.2024 09:01

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so preiskovali sume, povezane s kaznivimi dejanji v gospodarski dejavnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriminalisti naj bi zaradi sumov kaznivih dejanj, povezanih z gospodarsko dejavnostjo, danes opravljali več hišnih preiskav, tudi pri Ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću. 
Bojan Velikonja

V prostorih Mestne občine Ljubljana in na domu Zorana Jankovića so včeraj od jutra potekale hišne preiskave. Na PU Ljubljana so dopoldne potrdili, da izvajajo obširne operativne aktivnosti na podlagi odredb pristojnega sodišča na širšem območju PU Ljubljana, Celje, Kranj in Nova Gorica v okviru preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Preiskave usmerja specializirano državno tožilstvo. 

Kaj očitajo Jankoviću?

Jankovićev odvetnik Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin in partnerji je za Večer povedal, da so kriminalisti že končali hišne preiskave pri ljubljanskem županu in "da so bili kriminalisti zelo korektni", pravi Koščak. Očitki kriminalistov naj bi se med drugim nanašali na izdajo gradbenih dovoljenj na Upravni enoti Ljubljana, ko naj bi uradna oseba v zameno za podkupnino izdajala gradbena dovoljenja. Po naših podatkih naj bi bil prvo osumljeni Aleš Lotrič, vodja ljubljanske izpostave Upravne enote Ljubljana v Bežigradu. Prav on naj bi bil osumljen prejemanja podkupnine v zameno za izdajo gradbenih dovoljenj na Upravni enoti Ljubljana, izpostava Bežigrad. Več kot osem pa naj bi bilo osumljenih dajanja podkupnine.

"Mojemu klientu Zoranu Jankoviću se očita napeljevanje h kaznivemu dejanju zlorabe položaja ali pravic v zvezi z dvema sponzorskima pogodbama za NK Olimpija. Janković je osemnajsti od enaindvajsetih osumljenih kaznivih dejanj, povezanih z delovanjem gospodarskih združb. Danes se nadaljuje zgodba, ki jo je začela prejšnja vlada premierja Janeza Janše, saj je državni organ pod njegovo vlado podal neko kazensko ovadbo. Zato se je danes opravilo 58 hišnih preiskav, kazenska ovadba je obsežna, ima več kot 250 strani. Ljubljanski župan se pojavi proti koncu te ovadbe, v tej zgodbi pa se je znašel le zaradi svojega priimka. Menim, da bodo očitki zoper njega v nadaljevanju zavrnjeni, saj ni storil nič narobe, nobenega kaznivega dejanja." Policisti so po odvetnikovih besedah iz županove pisarne odnesli tri liste, njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki, odnesli so tudi računalnik iz tajništva. Ker gre za obsežno dokumentacijo, Koščak domneva, da bo preiskava trajala vsaj nekaj mesecev. "Pričakujem, da bo tožilstvo po končanem predkazenskem postopku zavrglo ovadbo proti Jankoviću," je še dodal Koščak. 

Po naših podatkih se Jankoviću očita, da je v letu 2022 ali v letu 2023 klical na Upravno enoto Ljubljana in se zanimal, ali je že izdano gradbeno dovoljenje za gradnjo kanala CO za projekt odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Pa tudi, da je napeljeval dve podjetji, da bi dali sponzorski prispevek za NK Olimpija in da je uredil, da je hči od ene izmed visokih uslužbenk na Upravni enoti Ljubljana dobila delo prek študentskega servisa v ljubljanskem živalskem vrtu.

Hišne preiskave so danes potekale tudi v podjetjih Voka Snaga in Energetika Ljubljana, ki naj bi po trditvah preiskovalcev na nagovarjanje Zorana Jankovića donirali denarna sredstva za NK Olimpija, ter na sedežu NK Olimpija. Po Erarju je sicer razvidno, da sta aprila 2023 Energetika Ljubljana in Voka Snaga podjetju FC Olimpija nakazali vsaka po 305 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta