Krompirjeva torta zmagovalka v izboru naj receptov

16.10.2021 04:00
Na natečaj Brez krompirja ni kosila, s katerim so v Mariborski knjižnici želeli opozoriti na pomen tradicije, je prispelo 50 receptov, vsi vsebujejo lokalne sestavine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krompirjeva torta je sočna in polnega okusa. Foto: Urška Šobak
Urška Šobak

Od sredine maja zbirali stare recepte. "Z imenom natečaja pa nismo ciljali zgolj na krompirjeve jedi, ampak smo želeli nakazati pomen tradicije, saj je krompir gotovo ena najbolj priljubljenih in uporabljenih sestavin jedi na slovenskih krožnikih," je povedala vodja projekta v Mariborski knjižnici​ Nina Vuk Hriberšek. Na natečaj je prispelo več kot 50 receptov (nekateri so poslali več receptov oziroma celotne jedilnike), nato jih je preizkusila strokovna komisija v sestavi dr. Maja Godina Golija (predsednica), Nataša Konec (predstavnica Mariborske knjižnice) in Urška Šobak (lastnica blagovne znamke Ejbabi, raziskovalka lokalnega gastronomskega izročila) ter izbrala tri najboljše. Prvo nagrado je dobila krompirjeva torta Viktorije Rodič, drugo nagrado štokano zelje, ki ga je prispevala Cirila Gabron Vuk, tretjo pa postržjača oziroma postrganka, za kar sta recept posredovali Jožica Juša Knez Riedl in Marija Časar.

Direktorica Dragica Turjak predaja darilo tretjenagrajenki Jožici Juši Knez Riedl. Foto: Mariborska knjižnica
Mariborska Knjižnica

Glavna mojstrica pri pripravi receptov, prispelih na natečaj, je bila Urška Šobak. "Vse recepte, ki so prispeli, sem skrbno prebrala, večino sestavin nabavila na tržnici in jih poskusno skuhala v domači kuhinji. Čeprav redno kuhamo doma, je v kuhinji še bolj dišalo po domu ali pa me je samo odpeljalo v spomine na slastne vonjave mojega otroštva," pripoveduje Šobakova. Članice komisije so nato na nekaj srečanjih vse poskusile in se s težavo odločile, kateri sodijo med najboljše, saj so bili vsi zelo okusni in enostavni, dodaja Šobakova. "Ocenjevale smo preprostost priprave in okus jedi na mizi. Najbolj nas je presenetila krompirjeva torta, saj v našem sistemu krompirja ne povezujemo s sladicami. Ta torta je polnega okusa, rahla in sočna. Vsi prispeli recepti so iz lokalnih sestavin, polnega okusa, pripravljeni z minimalno napora, upoštevajoč časovno stisko gospodinje, ki ima dandanašnji še veliko drugih vlog," še pojasnjuje Šobakova, ki ima pekarnico kruha Kruhoteka, sicer pa pripravlja prvo knjigo s starimi recepti. Zbrala bo več kot tisoč receptov, ki jih že dlje sama zbira.

Recepti, prispeli na natečaj Mariborske knjižnice, bodo objavljeni na portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra. Kot že omenjeno, so ob podelitvi pripravili pogovor o kulturi prehranjevanja in kulinarični dediščini na širšem območju Maribora, ki ga je vodila dr. Jerneja Ferlež, sodelovale pa so še dr. Maja Godina Golija, Milena Antonić in Urška Šobak. S tem so se pridružili letošnjim Dnevom evropske kulturne dediščine pod skupno temo Dober tek!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta