(RECEPT) Značilna jed za Maroko: Kuskus z jagnjetino

Z. Š.
29.06.2019 05:00

Kuskus lahko pripravimo tudi brez mesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo: 

- 80 dag jagnjetine brez kosti
- po 1 zelena in rdeča paprika
- 2 bučki
- 2 večja korenčka
- 1 manjši jajčevec
- 1 večjo čebulo
- 3 stroke česna
- 1 dl paradižnikove mezge
- po želji nekaj črnih in zelenih oliv
- 1 zvrhana jušna žlica rozin
- 3 do 4 dl jušne osnove
- 25 dag kuskusa
- sol, poper
- po 1 mala žlička mletega kumina, koriandra,
- ingverja in kardamoma
- ščepec cimeta
- 1 dl olivnega olja
- sesekljan list koriandra

Meso narežemo na kocke, čebulo in česen sesekljamo. Po polovico vsake paprike narežemo na rezine, preostalo polovico na manjše kose. Eno bučko narežemo na pol centimetra debele rezine (po dolgem, potem jih prerežemo na pol), drugo na kolobarje. Jajčevec narežemo na kocke, polovico enega korenčka na trakove, preostal korenček na tanjše kolobarje ali manjše kocke. V večji ponvi segrejemo olivno olje, eno žlico prihranimo. Ko je zmerno segreto, na hitro prepražimo vse mlete začimbe in cimet. Ko začimbe zadišijo, dodamo sesekljano čebulo in česen ter pražimo, da se čebula zmehča. Potem temperaturo povišamo in dodamo na kocke narezano meso ter ga na močnem ognju zapečemo do zlato rjave barve. Dodamo mezgo in zalijemo z malo vode, premešamo in dodamo vso zelenjavo ter rozine. V pokriti posodi vse skupaj dušimo, da se meso povsem zmehča. Vmes dolijemo malo vode, po želji dodamo še katero od začimb. Iz posode potem poberemo na rezine narezane bučke, korenje in papriko.
V visoki kozici zavremo jušno osnovo in dodamo žlico olivnega olja. Ko juha zavre, stresemo v posodo kuskus, rahlo premešamo in posodo umaknemo z ognja, jo pokrijemo in pustimo kuskus stati pet minut. Potem ga z vilicami zrahljamo in stresemo v večjo servirno posodo, oblikujemo kupolo in na vrhu naredimo večjo vdolbino. Vanjo damo dušeno meso z zelenjavo, obod kupole pa okrasimo z rezinami zelenjave. Na koncu vse potresemo s sesekljanim zelenim delom koriandra.
Jed je značilna za Maroko in tudi ostale države Magreba. ​Kuskus lahko pripravimo tudi brez mesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta