28. večernica Marjani Moškrič za roman Sneg

09.09.2024 06:05

To je distopija, presvetljena z upanjem v boljši svet, je zapisala žirija za nagrado za najboljše delo za otroke in mladino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjana Moškič
Foto: Robert Balen

Utemeljitev žirije:

"Roman Marjane Moškrič, umeščen v izrazito distopično okolje, se z izjemno družbenokritično ostrino in problemsko naravnanostjo dotakne ključnih vprašanj sodobnega sveta. Preko skupine najstnikov, ki se soočajo z nefunkcionalno družbo na robu totalitarizma, avtorica prikaže globoko prežeto vizijo upanja. Narava, prijateljstvo in ljubezen predstavljajo temeljne vrednote, ki premagajo izrojenost kolektiva (kot se za mladinski roman tudi spodobi). Ta svež prispevek k mladinski književnosti v slovenskem literarnem prostoru izstopa s svojo sposobnostjo, da bralca povede v globok premislek o sodobnih družbenih problemih, skritih za tančico fikcije.

Marjana Moškrič: Sneg (Zbirka Zvezdogled)
Kud Sodobnost Internacional

Roman je prežet z napetostjo in tesnobnim vzdušjem, ki ga ustvarjajo strahovlada in nasilje peščice pohlepnih oblastnikov ter nenavadni vremenski pojavi, ki namigujejo na maščevanje narave. Vendar pa je zgodba hkrati presvetljena z upanjem v boljši, pravičnejši svet, kjer so skrb za posameznika, okolje in kulturo postavljeni v ospredje. "Če hočemo, da bo svet trden in varen, morata biti človek in narava v ravnovesju." Avtorica z mojstrskim prepletanjem pravljičnih elementov in nadnaravnih dogodkov briše meje med resničnostjo in fantazijo ter s tem odpira prostor za slutnjo, da obstaja nekaj več, kot lahko vidimo in razumemo.

Roman izstopa tudi po kompleksnosti svojih literarnih likov, ki skozi odkrivanje družinskih skrivnosti in iskanje lastne identitete dodajajo zgodbi dodatno globino. Njihov upor proti skorumpirani oblasti, skrbno načrtovan in izpeljan brez nasilja, prinaša simbolično osvoboditev mesta. To sporočilo o uporniškem duhu, ki se krepi le v skupnosti, daje romanu poseben etični in moralni naboj. Roman izstopa tudi zaradi subtilnega vpletanja medbesedilnih navezovanj na nekatera svetovno znana literarna dela. Ta medbesedilnost dodatno bogati pripoved, saj bralca povabi k prepoznavanju in premisleku o literarnih tradicijah, na katere se roman naslanja, ter jih postavlja v nov, svež kontekst. S tem avtorica ne le nadgrajuje zgodbo, temveč tudi odpira vrata za širšo refleksijo o univerzalnih temah, ki so ključne za sodobno družbo.

Marjana Moškrič se s Snegom uvršča med izstopajoče avtorje mladinske književnosti, z edinstveno pripovedno tehniko in tematsko drznostjo pa prepričljivo nadaljuje svoje dolgoletno literarno ustvarjanje." 

Letošnja žirija (brez Lenarta Zajca): od leve Norma Bale, Darka Tance Kajnih, Alenka Urh in Klara Širovnik
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta