Abonma Grad Rače: Vrhunec sezone harfistka Marion Ravot

Pet abonmajskih koncertov v tem letu, januarja kar dva, večina sporedov vsebuje kakšno slovensko sodobno delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena najbolj iskanih harfistk Marion Ravot bo nastopila na 2. abonmajskem koncertu 27. januarja. 
Abonma Grad Rače

Pred enajstimi leti so v Gradu Rače začeli koncertni abonma, ki s sporedi in izvajalci v ničemer ne zaostaja za večjimi kulturnimi centri. Praviloma na vsakem koncertu vrhunski interpreti predstavijo tudi slovenska dela in tako spodbujajo domačo ustvarjalnost.

V nedeljo, 7. januarja, se je začela letošnja edicija koncertnega abonmaja Grad Rače. Na čelu z umetniškim vodjem Vitom Žurajem bodo v letošnji sezoni predstavili pet koncertov. Na prvem koncertu z naslovom S flavto po Evropi, v Ameriko pa sami se je predstavil Kvartet Belebend. Na sporedu so bila dela Mozarta, Ravela, Dvořáka. Godalni kvartet Bêlebend sestavljajo Jerica Kozole in Vera Magdevska, violini, Mojca Trilar, viola, in Jaka Trilar, violončelo. Delovati so, pod mentorstvom prof. Miloša Mlejnika, začeli oktobra 2013, v okviru predmeta komorna igra na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Člani kvarteta so svoje mesto našli v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, udejstvujejo se tudi kot pedagogi. Irena Rovtar je namestnica solo flavtistke v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Drugi abonmajski koncert bo 27. januarja, nastopila bosta Marion Ravot, harfa, in Janez Podlesek, violina. Na sporedu bodo dela Masseneta, Bacha, Matije Bravničarja, Vita Žuraja, Walterja Kühneja in Camillea Saint-Saënsa. Janez Podlesek je priznani slovenski violinist in pedagog. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal tudi podiplomski študij. Petnajst let je bil koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Zadnja leta je redno zaposlen na Akademiji za glasbo. Redno deluje v Ensemble Dissonance in triu Clavimerata, s katerima je posnel več zgoščenk. Francoska harfistka Marion Ravot je ena najbolj iskanih harfistk. Kot solistka in komorna glasbenica je nastopala po Evropi, Aziji in Ameriki. Sodeluje z vrhunskimi glasbeniki in pogosto nastopa z Berlinskimi filharmoniki, Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia, Mahlerjevim komornim orkestrom in Londonskim simfoničnim orkestrom BBC. V sezoni 2019-2020 je prevzela vlogo solo harfistke z Nemškim simfoničnim orkestrom Berlin (DSO). Zadnja leta poučuje na Univerzi za umetnost v Berlinu.

Tretji abonmajski koncert bo 3. marca, predstavila se bosta Žiga Čopi, tenor, in pianistka Beata Ilona Barcza. Na programu bodo dela Schumanna, Poulenca, Tostija, Ipavca in Gerbiča. Žiga Čopi je po izobrazbi klasični kitarist, ki študira kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2019 je pričel pouk petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in prejel številne nagrade na mednarodnih pevskih tekmovanjih in prvo mesto na 51. Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije. Beata Ilona Barcza je pianistka in komorna glasbenica iz Madžarske. Magisterij je zaključila na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost v Pécsu. Leta 2015 se je preselila v Ljubljano, trenutno dela kot korepetitorka violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

4. koncert bo 2. junija, predstavil se bo violionist Vasilij Meljnikov s pianistko Majo Tajnšek in s sporedom, ki sega od Tartinija, Parta, Čajkovskega, Bravničarja, Kreislerja, Schnyttkejado Piazzolle. Meljnikov je študiral na Glasbeni akademiji v Minsku in tam tudi magistriral, hkrati pa se je izpopolnjeval na Konservatoriju P. I. Čajkovskega v Moskvi. Bil je član Državnega komornega orkestra Belorusije. Od leta 1990 deluje v Sloveniji kot pedagoški in umetniški mentor. Nastopa kot solist in komorni glasbenik. Maja Tajnšek ima za sabo več kot 30 let uspehov in pedagoškega dela. Klavir se je pričela učiti s petimi leti v domači Idriji. Po zaključenem študiju je ob delu opravila dveletno eksperimentalno šolo za učenje zelo nadarjenih učencev pri ruskem profesorju Sijavušu Gadžijevu v Gorici. Leta 2012 se je odločila še za specialistični študij klavirja na Akademiji lepih umetnosti v Beogradu pri prof. Arbu Valdmi.

Peti koncert bo 6. oktobra, nastopila bo violinistka Lalita Svete, nagrajenka več mednarodnih tekmovanj in prejemnica štipendijskega sklada Arkadija Fomina festivala komorne glasbe North Shore ter nagrade EMF Pirastro za mlade umetnike. Na sporedu bodo predvidoma dela Bacha, Tomaža Sveteta in E. Ysaye. Lalita Svete je bila leta 1996 rojena v glasbeni družini na Dunaju. Violino se je pričela učiti na Glasbeni šoli v Mariboru. Študij je zaključila pri Borisu Brovtsinu na dunajski zasebni univerzi Musik und Kunst.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta