(BERLINALE) Napoved vrnitve med elito

Matic Majcen Matic Majcen
25.01.2023 05:50

Direktorja Berlinskega filmskega festivala sta na tiskovni konferenci razkrila, kateri filmi bodo v tekmovalnem programu letos kandidirali za prestižne zlate in srebrne medvede.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izvršna direktorica Mariette Rissenbeek in programski vodja Carlo Chatrian na ponedeljkovi tiskovni konferenci 
Richard Hübner/Berlinale

Berlinski filmski festival je v zadnjih letih zašel v precej neprijetno krizo, ki je - kar je še toliko huje - ni bilo mogoče pripisati organizacijski škodi, ki jo je povzročila epidemija covida-19. Prejšnji programski vodja Dieter Kosslick je festival med letoma 2001 in 2019 vodil kar 18 let in je že poosebljal impresiven organizacijski zagon, v sklopu katerega so v nemško prestolnico leto za letom prihajala zvezdniška imena in odmevni filmski naslovi. Ko sta leta 2019 vodenje dogodka prevzela izvršna direktorica Mariette Rissenbeek in programski vodja Carlo Chatrian, sta se tako morala soočiti s kolosalnim izzivom, še posebej, ker je bil Chatrian pred prevzemom funkcije bolj vešč manevriranja po svetu art filma, ne pa po elitnih festivalih, kjer poleg kakovosti veliko šteje tudi odmevnost. A po treh dokaj medlih edicijah se zdaj zdi, da se Berlinale spet vrača med največje evropske filmske festivale, saj se obeta vrsta prvorazrednih dogodkov in filmskih premier.

Po tem, ko je bilo že od prej znano, da bo letošnji tekmovalni žiriji predsedovala Kristen Stewart in da bo zlatega medveda za življenjsko delo (skupaj s spremljajočo retrospektivo) prejel Steven Spielberg, sta vodji na ponedeljkovi tiskovni konferenci razkrila še celoten tekmovalni program, ki zaradi nagrad požanje tudi največ pozornosti. Izmed 18 napovedanih filmov izstopa močno nemško zastopstvo. Nove filme bodo tako premierno predstavile Margarethe von Trotta s filmom o pisateljici Ingeborg Bachmann z Vicky Krieps v glavni vlogi pa Angela Schanelec (Music), Emily Atef (Someday We'll Tell Each Other Everything) in Christian Petzold (Afire s Paulo Beer). Odmevna bo evropska premiera animiranega filma Suzume režiserja Makota Shinkaija, ki je ta čas velika uspešnica na Japonskem. Nove filme bodo med drugim predstavili še Philippe Garrel z The Plough, John Trengove z Manodrome (z Jessiejem Eisenbergom in Adrienom Brodyjem), fascinantno pa zveni tudi film kanadskega režiserja Matta Johnsona, ki bo povedal zgodbo o vzponu in padcu telefonov znamke BlackBerry.

Organizatorji so sporočili tudi, da bodo s posebno gala premiero izrazili podporo Ukrajini. Na tem dogodku bodo premierno predstavili dokumentarni film Superpower, ki sta ga Sean Penn in Aaron Kaufman ob precejšnji pozornosti mednarodnih medijev lani posnela v tej oblegani državi. Izven tekmovalnega programa bodo svoje nove filme med drugim predstavili še Hong Sang-soo (In Water), Guy Nattiv (Golda s Helen Mirren), Brandon Cronenberg (Infinity Pool z Mio Goth in Alexandrom Skarsgårdom) ter Alex Gibney z dokumentarcem o Borisu Beckerju.

Organizatorji so sicer že pred nekaj tedni sporočili, da bo letošnji Berlinale odprla komična drama She Came To Me ameriške režiserke Rebecce Miller, v kateri nastopajo Peter Dinklage, Anne Hathaway in Marisa Tomei. Posebne predstavitve bo deležen tudi oskarjevski favorit Tár režiseja Todda Fielda s Cate Blanchett v glavni vlogi. Letošnji Berlinale bo potekal med 16. in 26. februarjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta