Beseda leta: Karantena (ampak na srečo kratka)

pv
11.01.2021 15:35
Etimologija besede leta nam pove, da smo lahko zadovoljni, ker traja danes karantena samo 14 dni - včasih se je namreč vlekla 40 dni
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Leto, ki so ga nekateri imenovali neleto - tudi ta novotvorba je bila med nominiranimi besedami, vendar ni zmagala -, je po mnenju glasovalcev v spletni anketi ZRC SAZU najbolj zaznamovala beseda karantena. Zanjo je glasovala petina od vseh, ki so oddali svoj glas - teh je bilo letos rekordno število, kar 5060 (lani jih je bilo več kot dvakrat manj, 2139).

Na drugem mestu ji je sledilo kolesarjenje, na tretjem pa 14 dni. Druge nominiranke so bile še cepivo, mehurček, pozitiven, predihovalnik, rahljanje, šolotožje, zoom in, kot omenjeno, neleto. Hkrati so razglasili kretnjo leta - koronavirus oziroma covid-19. Za naj pesem leta - v njej so morale biti vse nominirane besede - so razglasili pesem Naša vojna, avtor je za zdaj anonimen, na drugo mesto se je s pesmijo Leto prekleto uvrstila Ranka Ivelja.

Kaj je karantena danes, vemo, zanimiv pa je njen izvor. Ta namreč priča, da nekoč karantena ni trajala 14, temveč 40 dni - v italijanščini je quaranta štirideset. Benetke so branile svoj status tudi tako, da so se skušale obvarovati pred nalezljivimi boleznimi. Mornarji in drugi popotniki so morali ob vrnitvi na otočku pred domačim mestom preživeti 40 dni, da je tam ostalo, kar so pač prinesli s seboj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta