Boris Kobal dobil izredno odpoved, ne bo več direktor Šentjakobskega gledališča

STA, VČ
04.02.2019 17:00

"Od dejanja Borisa Kobala se je Šentjakobsko gledališče distanciralo, ga obsoja in ima do tega nedvomno trdno stališče," sporočajo iz teatra, ki prihodnje leto praznuje sto let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Kobal 
Marko Pigac

Člani upravnega odbora Šentjakobskega gledališča so na današnjem nadaljevanju petkove seje Borisu Kobalu, ki mu je bilo dokazano plagiatorstvo, soglasno izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasen odpoklic z mesta direktorja, so sporočili iz gledališča.
Kobal je prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo, komedijo Profesionalci espe, ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo in na natečaju uspel v tolikšni meri, da je SLG Celje to delo uprizorilo. "Opisano ravnanje je bilo odkrito in je v kulturni in siceršnji javnosti ocenjeno kot nedopustno, nemoralno in neetično in ima po naši oceni tudi vse znake kaznivega dejanja," so zapisali v gledališču.
"Boris Kobal je pri Šentjakobskem gledališču opravljal delo direktorja, ki zastopa in predstavlja gledališče. Izrazito negativna podoba Kobala v splošni in strokovni javnosti, ki je posledica njegovega prej opisanega ravnanja, je zato začela negativno vplivati tudi na javno podobo, ugled in položaj Šentjakobskega gledališča v splošni in strokovni javnosti ter pred subjekti, s katerimi je pri izvajanju svoje dejavnosti v stiku," so odločitev pojasnili v Šentjakobskem gledališču. "Od dejanja Borisa Kobala se je Šentjakobsko gledališče distanciralo, ga obsoja in ima do tega nedvomno trdno stališče. Vsakršno relativiziranje omenjenega dejanja je lahko nevarno in nevarno niža moralne in druge standarde v kulturi in življenju nasploh."    
Že prej so se danes ponovno oglasili v SLG Celje. Da so uredili vse obveznosti iz naslova avtorskih pravic ter poravnali obveznosti iz naslova že odigranih prestav. In da "zaradi znanih okoliščin nadaljnje igranje predstave, ki se je izkazala za plagiat, nikakor ne more biti v interesu gledališča, zato je bila dokončno umaknjena s sporeda"
Po razkritju, da je goljufal, se Boris Kobal najprej nekaj dni ni oglasil, prejšnji teden pa je spisal skesano pismo, da je bil v stiski in imel, ko je naredil, kar je, zdravstvene, psihične težave. 
 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta