Borštnikovo se bo odprlo z Viharjem v režiji Alessandra Serre

P. V.
22.03.2023 14:00

Borštnikovo srečanje bo med 5. in 18. junijem, uvodne programske vsebine Mlado gledališče 2.0 pa bodo med 22. in 24. majem. Za otvoritev bo predstava Vihar v produkciji Teatra Stabile Torino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritvena predstava Vihar  
Alessandro Serra

Tekmovalni program, ki ga je izbrala Vilma Štritof, so že predstavili, zdaj pa sta znana še spremljevalni program in tudi urnik predstav in drugih prireditev.

V spremljevalnem programu, ki ga je oblikoval umetniški direktor festivala Aleš Novak, bo mogoče videti osem domačih gostovanj in štiri tuja. Borštnikovo srečanje bodo slavnostno odprli z uspešnico evropskih gledaliških festivalov, s predstavo Vihar v produkciji gledališča Teatro Stabile Torino v režiji Alessandra Serre. V Maribor z novo predstavo Ljubezen ponovno prihaja italijanski avtor Pippo Delbono, gostili bodo francoski kolektiv AÏE AÏE AÏE s produkcijo Ersatz in projekt Handke Jetona Neziraja in Teatra Ristori.

Lutkovno gledališče Ljubljana se bo predstavilo v Vinagovi kleti s projektom 410 kilometrov, igralka Lea Mihevc s performansom Od kod, dekle, si ti doma, Marko Mandić pa s projektom MandićCirkus (oblečen). Občinstvo si bo lahko ogledalo tudi predstavo Venera: med ujetostjo in letenjem, ki je prejela nagrado občinstva za najboljšo predstavo Gibanice 2023, kabaret Moja vojna harmonika in projekt Apofenija/1. Na ogled bosta še predstavi Krize v režiji Žige Divjaka in produkciji Nove pošte (Maska, Slovensko mladinsko gledališče) ter Farma Orwell (Tatjana Doma in Luka Marcen po motivih besedil Georgea Orwella) v produkciji Drame SNG Maribor.

Spremljevalne prireditve

O spremljevalnih prireditvah so v sporočilu za javnost zapisali: "Pripravljamo strokovne dogodke, posvečene refleksiji gledališkega dogajanja, predstavitve strokovne literature, pogovore z gledališkimi ustvarjalci in gledališko-glasbene vsebine, med katerimi izpostavljamo koncert zasedbe Silence, ki bo v Mariboru premierno predstavila zadnji album Slovar norosti, ter projekt Kontra-Alba šansonjerke Vite Mavrič in vsestranskega glasbenega ustvarjalca Janija Kovačiča. Predstavili bomo monografije in zvočne knjige nekdanjih prejemnic Borštnikovega prstana Jožice Avbelj, Saše Pavček in Milene Zupančič, pa tudi gledališkega režiserja Vinka Möderndorferja, proslavili bomo 20 let Vie Negative."

 

Mlado in študentsko gledališče

V sklopu Mladega gledališča 2.0 bo v Kibla Portalu interaktivna razstava po motivih del Karla Čapka Tovarna utopije v produkciji češkega gledališča DRAK. Po izbranih srednjih šolah bo potoval učilniški komad Koža Hessenskega deželnega gledališča Marburg, na Židovskem trgu bosta v počitniški prikolici Dominika Špalkova in Barbora Kratochvílová z miniaturo Moetivi karavan: Odprava domov. Na sporedu bo Senzorična predstava Senzoriuma V iskanju smisla, gostili bodo romunsko Gledališče za otroke in mlade GONG s produkcijo Dokaži!, mladi programski sklop pa bo zaokrožila zvočno-prostorska postavitev Drava pa še kar teče Lutkovnega gledališča Maribor.

 

Študentsko gledališče bo slonelo na študentih Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Študentje bodo predstavili štiri produkcije, pripravljali bodo Borštnikov blog, izvedli Performativni dan, organizirajo pa tudi dvodnevno delavnico z grškim režiserjem in performerjem Eurpidom Laskaridisom, ki je letošnji gostujoči umetnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta