Borštnikovo: Za nagrade se bo potegovalo deset predstav

Petra Zemljič Petra Zemljič
01.07.2020 13:30

55. Festival Borštnikovo srečanje je kljub negotovim časom programsko pripravljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na novinarski konferenci pred SNG Maribor: (desno) Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje, in Rok Bozovičar, selektor tekmovalnega programa
Sašo Bizjak

Kljub negotovim okoliščinam, kako jeseni sploh bo, je letošnji osrednji gledališki festival, Borštnikovo srečanje, pripravljen. 55. po vrsti bo, potekal pa bo med 12. in 25. oktobrom. Uradno ga bodo otvorili 16. oktobra s plesno predstavo Soul Chain (Staatstheater Mainz), ki je v letu 2018 prejela najpomembnejšo nemško gledališko nagrado Faust. Festivalska edicija bo tudi letos postregla z raznovrstnim programom, ki vključuje izbor predstav v tekmovalnem programu, tuje predstave in spremljevalni program pa aktivnosti za razvoj občinstev, strokovni program in refleksijo gledališkega dogajanja, usposabljanja in obsežen študentski program.

Obsežno za študente in še mlajše

Programska zasnova festivala ostaja enaka kot zadnja leta: trajal bo 14 dni, najprej bo ponudil obsežen program za mlade in študente, slednji pa bodo še intenzivneje vključeni v proces. Med tujimi predstavami napovedujejo tudi nekaj najvidnejših uprizoritev evropskega gledališča, v strokovnem delu programa, ki ga pripravljajo z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, Združenjem dramskih umetnikov Slovenije, SLOGI-jem, AGRFT, ljubljansko Filozofsko fakulteto, Zavodom Maska, Zavodom Senzorium, Mariborsko knjižnico in drugimi soorganizatorji, pa se bodo zvrstili mednarodni simpoziji in okrogle mize. Programski temelj predstavlja izbor desetih predstav v tekmovalnem programu po izboru selektorja Roka Bozovičarja, dopolnjujejo pa ga slovenske in tuje uprizoritve v spremljevalnem programu.
Da letošnje gledališke sezone ni mogoče definirati z udarno povedjo, s pavšalno oceno ali povprečnimi meritvami ravni kvalitete uprizoritev, pa je utemeljitev začel selektor Bozovičar. "Le stežka jo je smiselno navezati na pretekla leta in le zamegljeno se vidijo obrisi prihajajočih obetov. Način, na katerega je zaprtje delovanja javnega življenja zarezalo na področje uprizoritvenih umetnosti, je ostro prekinilo živo pulziranje gledaliških organizmov, hkrati pa neoptimistično narekuje snovanje prihodnjih repertoarnih, programskih in produkcijsko-izvedbenih načrtov," je izpostavil.

V boj za nagrade tudi mariborske Grmače
Damjan Švarc

Štirje kriteriji

Z odrov so ga nagovarjali številni glasovi svetovne književnosti in dramatike, kanonizirana besedila slovenskih avtorjev pa tudi mlajša, uveljavljajoča se dramska pisava. Vzpodbudni zanj so tudi redni in vedno bolj ambiciozni angažmaji mladih kolektivov, ki so dokazali, da so zanesljiv gradnik institucionalnih repertoarjev, z lastno vizijo ustvarjalnega procesa, postopkov in umetniške drže. Tudi študijske produkcije UL AGRFT obetajo vznemirljive gledališke ustvarjalce. V selektorskem procesu se je odločal glede na uprizoritveno-izvedbeno raven, strukturno-konceptualno zasnovo, vsebinsko-tematsko prepričljivost in kontekstualni premislek. "Izbor tako sestavljajo uprizoritve, ki z ustvarjalno vizijo napolnjujejo vzpostavljene odrske svetove, predstave, ki s svojo magnetno silo širijo in ostrijo območje senzibilnosti in izkušnje, predstave, ki se s prepričljivim izrazom umeščajo v prostorsko tukajšnjost in časovno zdajšnjost ter kritično slikajo portret sveta in odnosov. Z razvejanimi poetikami, pristopi in kontekstualnimi poudarki mislijo gledališče kot družbeno osmišljeno in tvorno prakso, ki tudi v omeje(val)nih pogojih utripa v potencialu svoje moči in pomena," še opiše Rok Bozovičar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta