Brata Kamplet na vrhu na tekmovanju Franza Liszta

Mariborski pianist Nejc Kamplet osvojil prvo mesto med 148 pianisti iz 40 držav, brat Adam pa se je prav tako uvrstil med prvonagrajence v konkurenci 90 sodelujočih iz 33 držav - bila sta edina Slovenca v konkurenci
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Kamplet
Osebni arhiv

Izjemen uspeh sta dosegla te dni pianista iz Maribora, brata Nejc in Adam Kamplet. Na mednarodnem tekmovanju Franza Liszta, ki ga organizirajo v Španiji in letos poteka po spletu, sta osvojila najvišja mesta v izjemno močni mednarodni konkurenci. Nejc je bil prvi med prvonagrajenci s 97 točkami in takoj za britanskim pianistom Vincentom Lingom, ki je bil prejemnik absolutne nagrade z 99 točkami.

"Mednarodno klavirsko tekmovanje Franz Liszt Award, ki ga organizira Centro de perfeccionamiento musical auditori de la Mediterrania v Španiji, je zaradi trenutnih koronskih ukrepov, ob čemer si močno želim, da bi se razmere čim prej normalizirale, potekalo izključno preko spleta, in sicer glede na poslane posnetke. Ocenjevala jih je profesionalna, štiričlanska mednarodna žirija. Naj poudarim, da je v svetu klasične glasbe prav vsak posnetek, ne glede na profesionalnost snemanja, v najboljšem primeru zgolj povprečen oziroma iznakažen približek tistega zvoka, ki je bil ob igranju instrumentov v živo v danem trenutku pričaran na prostorsko platno tišine. Noben mikrofon ali zvočnik ne more poustvariti naravne človekove energije, ki jo umetnik s pomočjo fizično prisotnega inštrumenta prenese v naš svet. Posnetek lahko vzbudi zgolj predstavo o zvoku, podobno, kot bi si samo predstavljali, kako nas topli sončni žarki božajo po roki, v primerjavi z resničnim doživljanjem zvoka ali sonca. Na žalost se mi zdi, da postajamo ljudje zaradi našega, z različnimi, tudi digitalnimi impulzi prenasičenega življenja vedno manj rahločutni do občutenja teh razlik in se jih ob neskončni poplavi posnetkov, ki nam jih omogoča tehnologija, vedno manj zavedamo, s tem pa izgubljamo oziroma spreminjamo našo človeškost," pravi ob novem uspehu Nejc Kamplet.

Vsako sodelovanje na spletnem presojanju umetnosti vidi kot nujno zlo, da lahko v trenutni situaciji vsaj na določen način deluje v smeri, za katero živi. "V moji kategoriji med 18. in 32. letom je posnetke poslalo kar 148 izvrstnih pianistov iz 40 držav. Na tekmovanju je v mlajši kategoriji, izmed 90 sodelujočih, ki prihajajo iz 33 držav, sodeloval tudi moj 17-letni brat Adam in je prav tako eden izmed prvonagrajencev. Bila sva edina Slovenca. Adam je posnel dela Chopina, Prokofjeva in Bartóka, jaz pa sem poslal izvedbe Bacha, Beethovna in Chopina."

Na teh straneh smo nazadnje pisali o Nejcu Kampletu leta 2017, ko je nastopil v danes zloglasnem kitajskem Vuhanu. "Marsikaj se je v zadnjih štirih letih spremenilo, zgodilo se je zame ogromno. Od tedaj sem s klavirjem dosegel uspehe na več kontinentih, za katere sem lahko samo hvaležen. Med drugim sem igral v Albuquerqueju v Novi Mehiki, v New Yorku, Glasgowu, Aixu, Katovicah, Salzburgu, na Dunaju in drugod po Evropi, v Harbinu na Kitajskem in v Hamamacuju na Japonskem. Na tekmovanjih sem prejel več deset nagrad in z odliko zaključil dodiplomski študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu ter bil sprejet na podiplomski študij na Univerzi za glasbo, gledališče in medije v Hannovru v Nemčiji, kamor je v svetovnem merilu sprejet le minimalen odstotek pianistov, ki opravijo sprejemne izpite," pove Nejc. "V trenutni situaciji je moja bližnja prihodnost še dokaj negotova, kljub temu pa ohranjam odprtih čim več možnosti za naprej in upam ter se trudim za najboljše."

Nejc Kamplet je letnik 1996, prihaja iz glasbene družine, klavir pa igra od petega leta. Končal je študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, v razredu prof. Zuzane Niederdorfer. Njegovi uspehi s številnih tekmovanj so izredni: od prve nagrade na Yamahinem štipendijskem tekmovanju na Dunaju preko petih zlatih plaket in nagrade s slovenskih nacionalnih tekmovanj Temsig v letih 2007, 2010, 2011 (v komorni zasedbi), 2013 in 2016 pa do prve nagrade na tekmovanju Sklada Hildegard Maschmann na Dunaju 2019., prve nagrade na štipendijskem tekmovanju Martha Debelli na Univerzi za glasbo v Gradcu 2017., prve in EMCY-nagrade na 6. tekmovanju Young Academy Award v Rimu pred petimi leti ter mnogih drugih.

Trenutno je povabljen na 16. Rubinsteinovo tekmovanje, ki bo letos v Izraelu in velja za eno najprestižnejših tekmovanj na svetu. Že od mladih let aktivno sodeluje na različnih glasbenih festivalih po Sloveniji in v tujini, kot so Festival Ljubljana, Festival Lent, Festival Maribor, EUNIC Music Festival - Evropski nacionalni inštitut za kulturo, Carpe Artem, Les Nuits Pianistiques, Noč slovenskih skladateljev in Arsonore.

Kot solist je nastopil z orkestrom SNG Maribor, Simfoničnim orkestrom Festine, Komornim orkestrom Ljubljanske filharmonije, državnim opernim orkestrom v Banski Bystrici, orkestrom slovaške Sinfoniette, Simfoničnim orkestrom iz Harbina in z Vuhansko filharmonijo. Sodeloval je z različnimi dirigenti, kot so Jiao Yang, Jin Hyoun Baek, Pawel Przytocki, Wolfgang Harrer, Živa Ploj Peršuh, Taejung Lee, Benjamin Pionnier, Igor Bulla idr. Solistično je nastopil na koncertih v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Litvi, Estoniji, New Yorku, Novi Mehiki, na Japonskem, Kitajskem, Škotskem, Poljskem, Hrvaškem, Slovaškem. Dodatno se je izpopolnjeval na seminarjih pri številnih svetovno znanih pianistih, kot so Jacques Rouvier, Arie Vardi, Daejin Kim, Mikhail Voskresensky, Aleksandar Madžar, Ian Hobson, Grigory Gruzman, Robert Levin, Ruben Dalibaltayan, Aquilles D. Vigne, Arbo Valdma, Sofya Gulyak in drugi. Snemal je tudi za slovensko nacionalno televizijo in je že večkrat predvajala njegove posnetke. Je prejemnik štipendij ministrstva za kulturo v Sloveniji ter občin Maribor in Gradec.

Adam Kamplet
Osebni arhiv

Adam Kamplet obiskuje 3. letnik II. Gimnazije v Mariboru, končal pa je že Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, v razredu profesorice Planinke Atić. Trenutno obiskuje pripravnico na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, v razredu profesorja dr. Zoltana Füzesséryja. Redno se udeležuje številnih državnih in mednarodnih klavirskih tekmovanj, kjer dosega odlične rezultate. V zadnjih letih je prejel absolutno prvo nagrado na 18. mednarodnem tekmovanju klavirjev Alexander Scriabin v Parizu, 1. nagrado na 5. mednarodnem klavirskem tekmovanju San Dona di Piave v Italiji, med drugim je bil trikratni absolutni zmagovalec na mednarodnem klavirskem tekmovanju Ivana Rijavca v Rogaški Slatini, na tekmovanju Ars Nova v Trstu je osvojil zlato plaketo,1. nagrado na 46. tekmovanju Temsig v kategoriji komorne glasbe idr. Dvakrat je bil izbran za koncert v znameniti londonski dvorani Royal Albert Hall. Zaradi izjemnih dosežkov prejema Zoisovo štipendijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta