Carpe artem: Onkraj znanega

V deveti sezoni cikla Carpe artem vnovič odmik od utečenih železnorepertoarnih skladb, delno pa tudi pod vtisom novih koronaokoliščin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikolaj Sajko, duša cikla Carpe artem 
Carpe Artem

Jutri, 8. oktobra, se začne v Kazinski dvorani SNG Maribor nova sezona cikla Carpe artem, deveta po vrsti. Kot je povedal violončelist in pedagog Nikolaj Sajko, član Simfoničnega orkestra SNG Maribor, ki že nekaj let neutrudno in inovativno programsko snuje glasbeni cikel komornih koncertov Carpe artem, je del programa nastajal pod vtisom karantene, del programa pa je bil načrtovan že pred tem. Sezono so poimenovali Onkraj znanega iz dveh razlogov: prvič zaradi splošno znanih koronaokoliščin, drugič pa zaradi repertoarja, ki se želi odmakniti od že utečenih oziroma običajnih železnorepertoarnih skladb.

Na otvoritvenem koncertu sezone, na katerem bo glasbena gostja violinistka Lana Trotovšek, bo prvič zazvenel nov 4. godalni kvartet Janija Goloba, ob njem bo program koncerta obsegal še deli dveh skladateljev, ki v letošnjem letu slavita okrogli obletnici: Italijansko serenado velikega skladatelja slovenskega rodu Huga Wolfa, ki letos slavi 160. obletnico rojstva, in redko slišani Godalni kvintet v c-molu Ludwiga van Beethovna (letos je Beethovnovo leto, decembra bo 250. obletnica njegovega rojstva). Gre za Beethovnovo predelavo njegovega zgodnjega klavirskega tria op. 3, ki je nastala v njegovem zrelem obdobju – skladba zaradi tega zaobjame celotno njegovo življenje.

Program drugega koncerta, ki bo 12. novembra, je pripravila harfistka Tina Žerdin. Prvič v Sloveniji bomo slišali skladbo ameriškega skladatelja mlajše generacije Matthewa Kennedyja: Six Encounters of Mistrust and Coffee, program pa bo poleg nje obsegal krajše skladbe Benjamina Brittna, Mihaila Glinke, Jakoba Ježa, Lili Boulanger in Mauricea Ravela. Ob Tini Žerdin bodo nastopili še mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst, flavtistka Mateja Kremljak Hotko in violončelist Gorazd Strlič.

Decembra, teden dni pred Beethovnovim 250. rojstnim dnem, bodo violinistka Oksana Pečeny Dolenc, violist Evgenij Barsov, violončelist Igor Mitrović (solo violončelist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija) in pianist Denis Masliuk izvedli Beethovnov klavirski trio v Es-duru in Brahmsov klavirski kvartet.

Z zadnjega koncerta cikla Carpe artem v Kazinski dvorani tik pred karanteno 5. marca letos 
Carpe Artem

Februarja 2021 bo godalno zasedbo vodila violinistka Vesna Stanković, koncertna mojstrica dunajske Volksoper in profesorica na Umetniški univerzi v Gradcu. Na programu bo Schönbergova skladba Ožarjena noč, poznoromantična skladba, ki je nastala še pred njegovimi popotovanji v svet dodekafonije. Skladatelj je o njej dejal, da "očitno ne more biti izvedena, saj ne moremo izvajati tistega, kar ne obstaja". Dunajsko glasbeno združenje je namreč izvedbo skladbe zavrnilo, ker je vsebovala akord, ki je bil v času njenega nastanka nekategoriziran in zato "neobstoječ". Kot protiutež Schönbergovemu poznoromantičnemu kromaticizmu bodo izvedli čudoviti godalni kvintet Wolfganga Amadeusa Mozarta.

V aprilu bo pihalni oktet pod vodstvom oboista Mateja Šarca, ki je trenutno v. d. direktorja Slovenske filharmonije, izvedel dela Wolfganga Amadeusa Mozarta in češkega skladatelja Josefa Myslivečka, čigar dela je mlajši Mozart občudoval in se po njih zgledoval, kot kontrast pa delo mladega češkega skladatelja Gideona Kleina, umorjenega v drugi svetovni vojni. Koncert naj bi sicer bil del pretekle sezone, vendar je bil zaradi pandemije odpovedan oziroma prestavljen.

Zaključni koncert sezone pa bo ponudil glasbo v svetu uveljavljenih skladateljev mlajše generacije, kot so Nico Muhly, Judd Greenstein, Arlene Sierra, Mason Bates, in nedavno tragično preminulega slovenskega skladatelja Marjana Mlakarja, ki sta jim skupna izrazit ritmični naboj in zgledovanje po neklasičnih glasbenih žanrih. Večina skladb bo v Sloveniji izvedena prvič.

Kako Nikolaj Sajko ocenjuje težavne razmere nove sezone? "Če se blago izrazim, ponuja čas korone polno izzivov prirediteljem koncertov – zaradi omejitev zbiranja so kapacitete dvoran precej manjše, potovanja glasbenikov so otežena, člani komornih skupin lahko hitro pristanejo v karanteni ali zbolijo, budžet za koledarsko leto še ni znan, ker ministrstvo za kulturo ne sporoči rezultatov razpisov, prodaja vstopnic je manjša … Pozitivna plat pa je, da je med publiko še vedno interes za koncerte, tako da je za določene treba ponuditi dodaten termin.

Predkoncertnih pogovorov z izvajalci zaradi ukrepov za zdaj ne načrtujemo, bomo pa koncert naredili dostopen najširšemu možnemu krogu ljudi – na spletu bodo na voljo neposredni prenosi koncertov."

9. sezona Carpe artem se bo jutri začela z dvema koncertoma, ob 17. uri in 19.30.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta