Danes se bo začel 30. Sarajevski filmski festival

kr, sta
16.08.2024 06:00

Sarajevski filmski festival z rekordnim številom filmov s slovensko udeležbo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Film Po poletju Denisa Tanovića 
Bsf

V Sarajevu bo med 16. in 23. avgustom 30. Sarajevski filmski festival. Za nagrade srce Sarajeva se bo potegovalo več kot 50 filmov. Na letošnjem festivalu bo na ogled 12 filmov s slovensko udeležbo. 

Tekmovalni programi festivala - program celovečernih igranih, dokumentarnih, kratkih in študentskih filmov - bodo ponudil 19 svetovnih, devet mednarodnih, tri evropske, 21 regionalnih in tri nacionalne premiere, so organizatorji navedli v sporočilu za javnost. 

Tekmovalni igrani program bo v soboto, 17. avgusta, odprl film scenaristke in režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike, ki bo doživel evropsko premiero. "Selekcija je polifonija različnih in raznovrstnih perspektiv o vojni, zgodovini, ljubezni, izdaji, o krhki prihodnosti, a tudi o večni človeški potrebi po pripadnosti. S tem izborom vas pozivam, da razmislite o ambivalentnosti današnjega sveta, za katerega se zdi, da še nikoli ni bil bolj krhek," je o filmih v letošnjem tekmovalnem programu povedala selektorica programa Elma Tataragić.

Letošnji veliki festivalski žiriji predseduje Paul Schrader. Člani žirije so še švedska igralka Noomi Rapace, slovenski igralec Sebastijan Cavazza, režiserka iz BiH Una Gunjak in finski režiser Juho Kuosmanen.

V programu Open Air bodo prikazali 15 filmov. Med njimi je slovenska manjšinska koprodukcija Po poletju bosanskega režiserja Danisa Tanovića, ki bo v Sarajevu doživela svetovno premiero in ki bo danes slavnostno odprla festival. Scenarij podpisujejo režiser Nikola Kuprešanin in Anja Matković. Zgodba pripoveduje o Maji, ki pride na oddaljeni otok, da bi rešila vprašanje družinske dediščine. Iskanje dediščine postane iskanje lastne identitete, a tudi odpuščanja. Film je hrvaško-bosansko-hercegovsko-romunsko-slovensko-srbska koprodukcija.

Prikazali pa bodo tudi film Praslovan v režiji Slobodana Maksimovića o glasbeniku Zoranu Predinu, ki bo doživel svetovno premiero. V sekciji dokumentarnih filmov bo nato ogled še v dvorani Cineplexxa Sarajevo. Film pripoveduje zgodbo o Predinovi mladosti v delavskem Mariboru, slavi in priljubljenosti, ki jo je v Jugoslaviji dosegel s skupino Lačni Franz, in njegovi solistični karieri s številnimi uspešnicami, ki so postale klasike slovenske popularne glasbe. V programu Open Air in bosanskem programu je še film Gym bosansko-hercegovskega režiserja Srđana Vuletića, ki je koprodukcija BiH, Slovenije, Črne Gore in Hrvaške.

V tekmovalni program dokumentarcev je vključenih 21 filmov, pri čemer bodo dva - Praslovan in albanski Bekim Fehmiu - prikazali izven konkurence. Regionalno premiero bo v tekmovalnem dokumentarnem programu doživel celovečerni dokumentarni film Cent'anni, prvenec scenaristke in režiserke Maje Doroteje Prelog. Slovensko-poljsko-italijansko-srbsko-avstrijska koprodukcija je imela svetovno premiero na letošnjem filmskem festivalu v Trstu, kjer je prejela nagrado občinstva za najboljši dokumentarni film.

V otroški program sta se uvrstila filma Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika ter Tartinijev ključ Vincija Vogue Anžlovarja. Na Talents Sarajevo - program, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce iz regije, so se uvrstili režiserka Tina Ščavničar, direktor fotografije Peter Perunovič, igralec Gašper Markun in kritičarka Tinkara Uršic Fratina

Na letošnjem festivalu bodo podelili tri nagrade častno srce Sarajeva, prejeli jih bodo ameriška igralka Meg Ryan, ameriški igralec John Turturro ter ameriški režiser, scenarist in producent Alexander Payne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta