Drugi Angeli v Ameriki

kr
16.10.2023 05:50

S predstavo v režiji Nine Rajić Kranjac se je v Slovenskem mladinskem gledališču začela "sezona ljubezni in teh reči".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angeli v Ameriki v Slovenskem mladinskem gledališču
SMG

V Slovenskem mladinskem gledališču je bila včeraj premiera "gejevske fantazije o nacionalnih temah" Angeli v Ameriki Tonyja Kushnerja v režiji Nine Rajić Kranjac. To je bila prva premiera SMG v letošnji sezoni, ki hkrati pomeni vsebinsko hrbtenico vsem nadaljnjim produkcijam te sezone SMG, poimenovani "sezona ljubezni in teh stvari".

Angeli v Ameriki sicer govorijo o obdobju epidemije aidsa v času mandata predsednika ZDA Ronalda Reagana (1981-1989), a bi to lahko brez težav zamenjali z obdobjem pandemije covida-19 ali vojno v Ukrajini. Besedilo nagovarja vprašanja smrti, bolezni, življenjskega užitka, ljubezni, prešuštva, izdajstva, hipokrizije, kariernega in političnega oportunizma, razrednega boja, begunske problematike in slika podobo razpadajočega sveta, so ob postavitvi predstave razmišljali v SMG.

Večjezična predstava, v kateri prevladujeta slovenščina in hrvaščina, se dogaja na dveh oziroma treh lokacijah, tudi zunaj gledališkega odra, in ima dva odmora.

V Angelih v Ameriki igrajo Primož Bezjak, Damjana Černe, Nataša Keser, Boris Kos, Klemen Kovačič, Jerko Marčić k. g., Anja Novak, Adrian Pezdirc k. g. in Stane Tomazin. Angele v Ameriki je v slovenščino prevedla Katja Zakrajšek. Pod dramaturgijo se podpisuje Dino Pešut, scenografijo Urša Vidic, kostumografijo Marina Sremac, glasbo Branko Rožman.

Da so Angeli v Ameriki v SMG na sporedu manj kot pol leta po predstavi v Mini teatru, je po besedah ustvarjalcev zgolj naključje, a je to tudi pokazatelj, da so besedilo in teme, ki jih nagovarja, nekaj, kar je zelo aktualno tudi za današnji čas. Pred letošnjim letom Angeli v Ameriki v Sloveniji še niso bili uprizorjeni, prevedeni pa so že bili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta