Evropska nagrada LUX filmu Quo Vadis, Aida?

STA, mmaj
09.06.2022 06:00

Sarajevska režiserka Jasmila Žbanić je nagrado za celovečerec o množičnem poboju v Srebrenici prevzela v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Munira Subašić (levo), priča masakra v Srebrenici, in režiserka Jasmila Žbanić (desno) z nagrado občinstva LUX.   
Julien Warnand/EPA

"Ta film je močan poziv k pravici za ženske in matere iz Srebrenice, ki so bile priča grozovitemu poboju več kot 8000 ljubljenih. Takšnih grozodejstev in zločinov proti človeštvu ne smemo pozabiti nikoli." To so besede, s katerimi je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola pospremila podelitev nagrade občinstva lux bosanski režiserki Jasmili Žbanić za njen film Quo Vadis, Aida? Skoraj dve leti po premieri na filmskem festivalu v Benetkah je ta kritiško hvaljeni film prejel še eno pomembno nagrado. Spomnimo, pred tem je bil že deležen tudi oskarjevske nominacije za najboljši mednarodni film kot tudi treh evropskih filmskih nagrad, vključno s tisto za najboljši film. 

Režiserka Jasmila Žbanić je ob prejemu nagrade povedala: "Ko sem pripravljala film o genocidu v Srebrenici, sem bila prepričana, da so bile vojne v Bosni in na Hrvaškem, v naši regiji zadnje v Evropi. Zelo sem bila šokirana, ker smo mi, Evropejci, dopustili vojno v Ukrajini. Vse pozivam k iskanju rešitev za konec vojne v Ukrajini."

Evropsko filmsko nagrado občinstva LUX so prvič podelili lani. Podeljujeta jo Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in združenjem Europa Cinemas. Nagrada temelji na nekdanji filmski nagradi Evropskega parlamenta LUX, ki so jo začeli podeljevati leta 2007 kot simbol zavzemanja Evropskega parlamenta za kulturo, in nagradi občinstva Evropske filmske akademije. Zmagovalni film je bil izbran na podlagi glasov evropske javnosti in evropskih poslancev. Glasovi enih in drugih so prispevali po 50 odstotkov končnega rezultata. V ožjem izboru za nagrado sta bila sicer še filma Beg režiserja Jonasa Poherja Rasmussena in Velika svoboda avstrijskega režiserja Sebastiana Meiseja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta