Festival Fabula: Že dve desetletji literatur sveta

P. V.
23.02.2023 16:00

Od velikih zvezd in sodobnih klasikov (Bernardine Evaristo, Laszlo Krasznahorkai ...) do obetavnih imen, od delavnic za mlade do bralnih matinej v domovih za starostnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bernardine Evaristo 
Wikipedia

Marca bo 20. Festival literatur sveta Fabula pod okriljem Beletrine v koprodukciji s Cankarjevim domom in več partnerji na različnih prizoriščih ponudil veliko avtorjev in dogodkov pod sloganom (re)konstrukcije spomina.

Kot se je na tiskovni konferenci spomnil snovalec festivala in programski direktor Beletrine Aleš Šteger, se je Fabula iz zamisli, da prestolnica potrebuje literarni festival, razvila v mednarodno prepoznaven festival.

Umetniški vodja festivala Aljaž Koprivnikar - to bo tretja izdaja pod njegovim vodstvom - je napovedal, da bo festival 3. marca v Cankarjevem domu odprla priznana ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko, ob tej priložnosti je izšel njen roman Terenske raziskave ukrajinskega seksa, v katerem odpre vprašanje socialnega in spolnega zatiranja žensk.

Po ukrajinski avtorici bodo 9. marca gostili romunsko pisateljico Tatiano Tibuleac z romanom Stekleni vrt v prevodu Aleša Mustarja. O njem so zapisali: "Dogajanje v Steklenem vrtu je postavljeno v osemdeseta leta prejšnjega stoletja takratne nekdanje sovjetske republike Moldavije, ko je že slutiti, da se bodo meje in politični sistemi spremenili. Spremljamo otroštvo romunsko govorečega dekleta Lastočke. Iz vaške sirotišnice jo k sebi v Kišinjev vzame Rusinja, ki se preživlja z zbiranjem praznih steklenic ..."

Potem bodo 13. marca gostili portugalskega pisatelja Joseja Luisa Peixota z delom Mestece Galveias v prevodu Blažke Müller Pograjc. "Na čisto običajen januarski večer rutino majhnega portugalskega mesteca zmoti padec nebesnega telesa, ki po seriji eksplozij z grozljivim vonjem po žveplu prekrije Galveias, zastrupi vsakdanje življenje in njegove prebivalce. Srečanje makrokozmosa z mikrokozmosom pred bralčevimi očmi odpre oder, na katerem se prepletajo usode posameznikov, ki kot v vsakem (tudi slovenskem) majhnem kraju v sebi nosijo svoje male in velike skrivnosti." Nato prideta 18. marca madžarski pisatelj Laszlo Krasznahorkai in 29. marca britanska pisateljica Bernardine Evaristo.

Krasznahorkai, dobitnik nagrade vilenica, ima zdaj v slovenščini že roman Vojna in vojna (Cankarjeva založba) in knjigo zgodb Svet gre naprej (Beletrina), tokrat pa smo dobili, prav tako v prevodu Marjance Mihelič, ki je za Svet gre naprej prejela Sovretovo nagrado, Krasznahorkaijev prvenec Satanov tango. Morda ste videli istoimenski film Béla Tarrja, posnet po tem romanu. Bernardine Evaristo je dobitnica nagrade booker leta 2019 za roman Dekle, ženska, druga_i, ki smo ga dve leti pozneje dobili v prevodu Katje Zakrajšek - tudi ona je za prevod dobila Sovretovo nagrado. Zdaj je prevedla naslednje delo Bernardine Evaristo, Manifest: nikdar odnehati. "Manifest je osupljiv in navdihujoč opis življenja in kariere britanske pisateljice Bernardine Evaristo – o tem, kako se je uprla mainstreamu in se več desetletij borila, da bi svoje ustvarjalno delo pokazala svetu. Z značilnim humorjem opisuje, kako je odraščala z osmimi brati in sestrami, očetom iz Nigerije in angleško materjo katoličanko. Pripoveduje o tem, kako je pomagala ustanoviti prvo britansko gledališko skupino za temnopolte ženske, opisuje kvir/LGBT+ Londona osemdesetih let prejšnjega stoletja, odnose v svojih dvajsetih in se spominja svoje odločenosti, da bo pisala knjige, ki jih je v svetu okrog sebe pogrešala," piše na spletni strani Beletrine.

V programu Hub, s katerim posebno pozornost namenijo mlademu avtorju oziroma avtorici, bodo 17. marca gostili obetavno špansko avtorico Cristino Garcia Morales z Bojevniki. Knjiga v prevodu Veronike Rot, "morebiti roman, morebiti gledališka igra – skozi fikcijo bralcu pripoveduje resnično zgodbo o reprezentaciji in resničnosti, o vsiljenih radikalizmih in avtentični transgresiji, o umetnosti kot provokaciji in provokaciji kot umetnosti".

V humanističnem programu Fabula v teoriji bo z Bernardine Evaristo nastopil italijanski pisatelj Antonio Scurati. Vse literate bodo gostili v Sloveniji, le Scurati se bo večera udeležil prek video povezave. Sicer bodo vse dogodke posneli in po festivalu ponudili tudi prek spleta.

Poleg osrednjega programa se obeta bogat spremljevalni, ki poleg že omenjene Fabule v teoriji in Hub zajema več projektov z različnih področij. V sodelovanju z Društvom slovenskih literarnih kritikov bodo predstavili izbor sedmih slovenskih avtorjev, več dogodkov, med drugim delavnice kreativnega pisanja v sodelovanju z Vodnikovo domačijo, pripravljajo v sklopu programa Mlada Fabula. Ker želijo nagovoriti vse starostne skupine, bodo domovom za starostnike nudili bralne matineje.

Laszlo Krasznahorkai
Wikipedia

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta