Festival Fotografije med analognim in digitalnim na 17 prizoriščih

K. Š.
16.09.2022 15:00

Jutri, v soboto, se bo začel Festival fotografije Maribor 2022, ki ga organizira Fotoklub Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ulična galerija
Fotoklub Maribor

Na različnih lokacijah – fotograf Miroslav Arbutina iz Siska bo denimo razstavljal v galeriji Stolp, Tihomir Pinter v galeriji DLUM, fotografinja Slavica Isovska v Vodnem stolpu, skupinska razstava mlade slovenske analogne fotografije bo v galeriji RRRudolf – si bosta ob boku stali analogna in digitalna fotografija. "Priča smo prelivanju pridobljenega znanja iz ene tehnike v drugo in širjenju možnosti ustvarjanja v nepričakovane in razburljive smeri," srž letošnje edicije opiše umetniška vodja festivala Sara Nuša Golob Grabner.

Tudi v fotografiji je novo namreč smiselno spajati s starim, že znanim. Organizatorji festivala so prepričani, da po eni strani ne smemo zanemariti širine, ki jo ponuja digitalna tehnika, hkrati pa je smiselno na novo misliti in uporabljati tradicionalne fotografske pristope in žanre. Tradicionalna analogna fotografija ima namreč dolgo in razvejano zgodovino, ki jo je težko na kratko zaobjeti: njeni začetki so zasidrani v 19. stoletju, pospešen razvoj pa je fotografijo hitro uvrstil med umetniške prakse. Danes (skladno z kapitalističnimi vrednotami o hitrih rezultatih in preprostem načinu doseganju ciljev) vodilno mesto prevzema digitalna fotografija – njena preprostost omogoča večje raziskovanje konceptualnih pristopov, odpira polje fotomanipulacije in grafičnega oblikovanja ter razbremeni fotografa, ki si lahko (med iskanjem popolnosti) dovoli "grešiti" in vztrajno popravljati.

Kako torej združevati staro in novo? Zakaj izbrati analogno fotografijo tudi v času, ko je digitalna nadvse dostopna? "Na neki točki preprostost in hitra dostopnost izgubita čar ter dovolita preveč dvoma o tem, kaj umetnost sploh še je, če se vanjo skozi proces izdelave ne iztekajo premislek, pozornost in spretnost," odgovarjajo organizatorji mariborskega festivala, ki ga bodo odprli v soboto ob 17. uri. Takrat bo za obiskovalce tudi vodenje po razstavah na Židovskem trgu (fotogalerija STOLP, galerija Media Nox, DLUM, Sinagoga in GT22).

Poleg razstav bodo zainteresiranim na voljo še delavnice analogne fotografije, predstavitve alternativnih tehnik fotografije, predavanja in razgovori o fotografiji.

Mihael Brunčko razstavlja v Toti trafiki v Mestnem parku.  
Rok Kajzer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta