Festival gorniškega filma: Alpinistična doživetja na velikem platnu

MMAJ
13.02.2023 05:50

Ta teden se bo v Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju odvil Festival gorniškega filma. Prve projekcije na sporedu že danes

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz filma Teorija stvarjenja (Creation Theory)  
Arhiv festivala

Festival gorniškega filma že 17. leto zapored ponuja projekcije na temo alpinizma, plezanja, gorske narave, kulture in avanture. Na letošnji ediciji bodo predstavili 29 filmov, od tega štiri slovenskih ustvarjalcev. Dogajanje bo obogatil spremljevalni program s tematskimi pogovori in predavanji. Čeprav se bo osrednji del festivala odvil v Cankarjevem domu v Ljubljani, pa bodo projekcije gostili tudi Mestni kino Domžale, Linhartova dvorana v Radovljici in prenovljeni Kino Metropol v Celju.

Festival bo danes v Cankarjevem domu uradno odprl slovenski film Ena za reko: Zgodba Save režiserja Rožleta Bregarja, a si bodo gledalci vrsto filmov lahko že danes ogledali tudi na drugih lokacijah. V Celju bodo tako ob 18. uri predvajali film Pasang: V senci Everesta (2022), ki pripoveduje zgodbo o Pasang Lhamu Šerpi, prvi Nepalki na vrhu Everesta. Ob 20. uri bodo v Metropolu prikazali še dva srednjemetražna filma, najprej Od morja do vrha (2021) o avanturistični poti odprave, ki je preplula 450 kilometrov s kajaki, nato pa preplezala 800 metrov visoko steno Sanderson's Hope, ki se dviga naravnost iz Arktičnega oceana. Nato bo sledil še film Bežnost (2022) o dveh mojstrih škotskega zimskega plezanja, Guyu Robertsonu in Gregu Boswellu.

Ob filmu Ena za reko: Zgodba Save bodo na festivalu od slovenskih filmov predvajali še filme Tržaške prikazni: O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča režiserja Dušana Moravca, animirano Legendo o Zlatorogu Lee Vučko in Reševanje ledenikov režiserja Cirila Jazbeca.

Tematski pogovor v Cankarjevem domu bo ozaveščen branju in gorniški literaturi. O branju na odpravah kot tudi o pisanju svojih doživetij bodo v pogovoru spregovorili Bogdan Biščak, Dušan Jelinčič, Silvo Karo, Matevž Lenarčič ter Marija in Andrej Štremfelj. Dogodek se bo odvil v torek ob 18. uri v dvorani Lili Novy v Cankarjevem domu. V obliki predavanj bodo obiskovalce naslovili Andrej Štremfelj, Anja Petek, Nejc Marčič in ekipa, ki jo sestavljajo Bor Levičnik, Žiga Oražem in Matija Volontar.

Festival gorniškega filma bodo s podelitvijo nagrad zaokrožili v petek. Najboljše filme letošnje edicije bo izbirala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo umetnostna zgodovinarka in novinarka Melania Lunazzi iz Italije, producent, režiser in snemalec Jure Niedorfer ter pisatelj, prevajalec, alpinist in svetovni popotnik dr. Iztok Osojnik. Festival se bo s projekcijami nagrajenih filmov uradno zaključil v soboto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta