(FESTIVAL PRANGER) Za kakovostno in razgibano poezijo: katere pesniške zbirke bodo letos v središču pozornosti?

K. Š.
28.06.2023 06:00

Začne se Festival Pranger, letos že v jubilejni 20. izdaji. Kritiki bodo razpravljali o devetih pesniških zbirkah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Pevec, Silvija Žnidar, Nežka Struc, Nataša Koražija in Urška P. Černe.
Boštjan Lah/Pranger

Po današnjem uvodu v Ljubljani se bo festival preselil v Rogaško Slatino. Pranger je posvečen kritiškemu pretresanju izbrane poezije, festivalski kritiki pa se menjajo vsaki dve leti. Letos so v tej vlogi zadnjič Silvija Žnidar, Alen Albin Širca in Denis Škofič.

Prva je za jubilejni Pranger izbrala pesniške zbirke Jesenožki Andreje Štepec, Hypomnemata Sergeja Harlamova in Mleček, žbunje: grobovi v njem Blaža Božiča. Avtorica jo je prepričala s posebno senzibilnostjo, ki odpira tako osebne rane kot različne družbene situacije, Harlamov v zbirki prepleta konceptualno in konkretno poezijo, Božič pa izstopa po gostem, razgibanem jeziku, v katerem se prepletata knjižni in pogovorni jezik, ter svojevrstnem ritmu. Širca se je odločil za zbirke mlajših avtorjev Trgetanje Pina Pograjca, Poznati kot voda Lukasa Debeljaka in Terra Incognita Aleša Jelenka. Prvi dve zbirki sta prvenca, zadnja pa ga je prepričala s svojo filozofsko in refleksivno poezijo. Škofic je izbral zbirke Psica in poletje Uroša Zupana, Zdravljenje prednikov Miriam Drev in Marmor Ane Svetel. Kot je utemeljil, se Zupan v svoji zbirki kaže kot zrel pesnik, pesnica Drev nadaljuje tematiko družine oziroma spogledovanja s predniki, za pesmi Ane Svetel pa sta značilna tako otroško čudenje kot intelektualno premišljevanje.

Zadnji dan festivala, 1. julija, bodo podelili še Stritarjevo nagrado za obetavnega kritika ali kritičarko. Član žirije Zoran Pevec iz pisateljskega društva je spomnil, da so nagrado ustanovili na pobudo Vitala Klabusa in jo leta 2013 pridružili festivalu Pranger. Letos jo bodo podelili 26. po vrsti.

Sestavni del Prangerja je tudi osnovnošolski natečaj ELA - Mali Pranger, poimenovan po pisateljici iz Rogaške Slatine Eli Peroci, na katerega je po besedah koordinatorice Nataše Koražija prispelo 261 prispevkov mladih avtorjev iz skoraj vseh slovenskih regij, kar po njenem mnenju kaže, da so ga otroci vzeli za svojega. Priznanja so jim podelili konec maja.

Jeseni se bo festival nadaljeval s konceptualno debato na temo poezije in kmetijstva, takoj po nastopu Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu pa bodo pripravili še razpravo Pranger po Frankfurtu, je napovedala vodja festivala Urška P. Černe. (kš)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta