Festival slovenskega filma: Vesna znova pod žarometi

mmaj
11.10.2022 16:00

V Slovenski kinoteki so predstavili novosti in poudarke 25. Festivala slovenskega filma Portorož, ki bo letos v kasnejšem terminu, ob koncu oktobra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Labović, Nataša Bučar in Tjaša Smrekar na predstavitvi letošnjega Festivala slovenskega filma Portorož 
SFC

Na tiskovni konferenci so letošnjo edicijo festivala predstavili direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović in vodja projekta Tjaša Smrekar. Letos bo v ospredju vrsta obletnic, med katerimi še posebej izpostavljajo 50. obletnico smrti režiserja Františka Čápa, ki je pokopan v Piranu. Njemu v čast bo letošnja otvoritvena projekcija slovenska premiera digitalno restavrirane kopije njegove uspešnice Vesna (1953). Na festivalu se bodo spomnili na še nekaj jubilejev: 120. obletnico rojstva montažerke filma Vesna, Milke Badjura, 110. obletnico rojstva avtorja glasbe Bojana Adamiča in 25-letnico Festivala slovenskega filma, katerega osrednje nagrade nosijo ime prav po filmu Vesna. Posebni poklon bo ob svetovnem dnevu animiranega filma namenjen tudi pionirju slovenske animacije Sašu Dobrili.

Na otvoritveni slovesnosti bodo podelili Badjurovo nagrado, ki jo letos prejme filmska in gledališka igralka Milena Zupančič, še prej pa bodo odprli razstavo, posvečeno nagrajenki. Naziv "prijatelja slovenskega filma", častnega gosta, ki ga veže tesna vez bodisi s slovensko publiko bodisi s slovensko filmsko produkcijo, letos nosi hrvaški režiser Rajko Grlić.

V letošnji Tekmovalni program se je uvrstilo 63 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade Vesna, še 43 filmov bodo prikazali v okviru Preglednega programa. Festival bo potekal na treh prizoriščih – v Avditoriju Portorož, na Razstavišču Monfort in v Gledališču Tartini v Piranu. Filme tekmovalnega programa bosta tudi letos ocenjevali dve strokovni žiriji. Dogajanje bodo spremljali tudi bogat strokovni program in večerna Festivalska druženja, ki jih kurira Brane Rončel. Festival bo letos kasneje kot običajno, med 25. in 30. oktobrom. (mmaj)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta