Film v Minoritih: Od Smučarskih sanj do Trikotnika žalosti

Nina Ambrož Nina Ambrož
21.02.2023 17:00

V Lutkovnem gledališču Maribor se v soboto prične nov sklop devetih nekomercialnih, nagrajenih celovečernih in kratkih filmov ter program za otroke in družine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tár režiserja Todda Fielda s Cate Blanchett v vlogi genialne in brezobzirne dirigentke
Focus Features

V Lutkovnem gledališču Maribor se bo začela nova sezona sobotnih filmskih večerov. Projekcije bodo dopolnjevali pogovori s filmskimi ustvarjalci in predfilmi. Vsebine je izbral Konzorcij Film in Maribor. Sestavljajo ga mariborski filmski kuratorji, poznavalci filmske kulture in scene z izkušnjami. Pri izbiri filmov so se naslanjali na kakovost, aktualnost, odmevnost na evropskih in slovenskih festivalih ter dostopnost do kinematografskega gradiva. Eden od kriterijev je bil tudi okus mariborskega občinstva, kakršnega so zaznali v preteklih treh letih, ko je program Film v Minoritih že bil izveden.

Naslove, ki se bodo zvrstili do 22. aprila, so danes predstavili Urška Breznik, Hana Repše, Maja Malus Azhdari, Žiga Brdnik in Ksenija Repina. Začelo se bo s projekcijo večkrat nagrajenega filma Tár režiserja Todda Fielda s Cate Blanchett v vlogi genialne in brezobzirne dirigentke. Kot prva ženska na položaju glasbenega direktorja pomembnega nemškega orkestra se Lydia Tár pripravlja na težko pričakovano izvedbo Mahlerjeve Pete simfonije in hkrati pričakuje izid svoje knjige. Medtem ko se veliki dnevi približujejo, začnejo na dan curljati kočljivi dogodki iz njene preteklosti. Field prežame film z vzdušjem grozljivke in trilerja, k čemur pripomorejo izjemna igralska zasedba, pretanjena fotografija in glasba. Ko si je ogledal film, je Martin Scorsese dejal: "Oblaki so se dvignili." Zgodbo o genialnosti in krutosti ter orjaškem, pošastnem egu bo mogoče videti to soboto zvečer.

Hana Repše, Urška Breznik, Maja Malus Azhdari, Žiga Brdnik in Ksenija Repina

V programu za odrasle bosta dve mariborski premieri slovenske (ko)produkcije. Dokumentarec Smučarske sanje Haidy Kancler govori o treh Afganistankah, ki pod vodstvom slovenske trenerke sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. A ko prispejo v Evropo, se soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in neizprosnostjo evropskega profesionalneg športa. Pogovora s filmsko ekipo se bo udeležila ena od treh protagonistk. Film Jezdeca (režiser Dominik Mencej) prikazuje dva prijatelja, ki se na popotovanju z motorjem srečata s preteklostjo in vizijo prihodnosti, iščeta ljubezen in lastno identiteto. Film je med drugim prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo (Petja Labović) in najboljši film po izboru občinstva na Festivalu slovenskega filma 2022.

Korzet režiserke Marie Kreutze in igralke Vicky Krieps radikalno obračuna z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici Sisi. Korejska Dvojna prevara (Park Chan-wook) je ljubezenska zgodba in detektivka obenem, poslastica za ljubitelje estetiziranega filma noir, korejski Posrednik (Hirokazu Koreed) pa posvetilo ljudem, kako smo povezani, četudi nismo iz skupne primarne družine. Trikotnik žalosti, ki ga je režiral Šved Ruben Östlund, razgali plehkost modnega sveta in razredne hierarhije, ki se po katastrofi na luksuznem križarjenju obrne na glavo. Film so v Mariboru že predvajali lani v sklopu Liffa in je bil razprodan, nova prilika bo 1. aprila.

Selektorji so izpostavili tudi eksperimentalni animirano-igrani film Pošvedrani klavir Mihe Vipotnika, izbor nagrajenih kratkih filmov in otroški oziroma družinski program, ki se bo začel s serijo o mačku Muriju avtorja Kajetana Koviča v prenovljeni vizualni podobi. "Primerjanje likov, ki jih otroci poznajo iz knjig, z upodobitvami v filmu ponuja izhodišče za pogovore in pripravo otrok v poglobljeno spremljanje filmov," Hana Repše poudarja, da ni namen programa le zabava, temveč tudi vzgoja in izobraževanje. Pomembno je, da "pokažemo, da tudi naši, slovenski ustvarjalci delajo izjemno kakovostno," je dodala. Sledili bodo filmi o drugih znanih slovenskih junakih - Povodni mož, Peter Peter, Kralj Matjaž, Cipercoper, Bimberli in pogovor z avtorjem Rokom Predinom.

Projekt Film v Minoritih organizirata Kulturna četrt Minoriti in Lutkovno gledališče Maribor, financirala ga bo Mestna občina Maribor. Cena kino vstopnice je pet evrov. V konzorcij Film in Maribor so združene nevladne organizacije Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, Filmsko društvo Film Factory ter društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta