(FILMSKA KRITIKA) Fatalka za nove čase

Matic Majcen
13.02.2021 06:00
Film Obetavna mladenka se z odličnim scenarijem in izstopajočo igro Carey Mulligan uvršča v sam vrh filmov na temo spolnih zlorab ter že zdaj kandidira za status enega najboljših filmov letošnjega leta
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carey Mulligan so vloge, v katerih izraža mešanico jeze in negotovosti, že od nekdaj pisane na kožo.
Karantanija

Lahko te uničim." To je stavek, vzet iz naslova britanske serije, ki je v minulem letu prepričala gledalce s svojim niansiranim obravnavanjem teme spolnih zlorab, a ta naslov bi zlahka opisal tudi zgodbo filmskega prvenca 35-letne ameriške igralke in scenaristke Emerald Fennell z naslovom Obetavna mladenka (Promising Young Woman, 2020). V njem Carey Mulligan igra Cassie Thomas, izgubljeno dekle, ki pri tridesetih še vedno živi pri starših, prosti čas pa preživlja tako, da tava po nočnih klubih - a z zelo jasnim načrtom. Na očeh vseh gostov se namreč pretvarja, da je mrtvo pijana, ker ve, da jo bodo moški na ta način hitreje ogovorili in jo odpeljali domov. Le da jih potem šokira s tem, ko jim pove, da je bila ves čas povsem trezna in da lahko njihove sprevržene namene zdaj kadarkoli in kakorkoli uporabi proti njim.

Ta izhodiščni motiv nenadnega obrata v odnosu med spoloma je sila posrečena in učinkovita metafora preloma, ki ga je v filmsko industrijo prineslo gibanje #JazTudi z vsemi naknadnimi izpeljankami. Variacij te ideje smo v zadnjem času videli kar nekaj in protagonistka Obetavne mladenke je pravzaprav mešanica podobnih likov iz več filmov: nekaj Jennifer Lopez iz Prevarantk na Wall Streetu (Hustlers, 2019), Samanthe Robinson iz Ljubezenske čarovnice (Love Witch, 2016), z nepogrešljivim ščepcem Rosamund Pike iz Ni je več (Gone Girl, 2014). Vendar pa lik Mulliganove v sebi nosi nekaj bistveno bolj usodnega. Njena osebnost je zaradi temačnih dogodkov iz preteklosti tako poškodovana, da poti iz cikla zloveščega maščevanja ni več. Tudi takrat, ko uvidi luč na koncu tunela, se ta kmalu razblini, bodisi zaradi lastnih psiholoških ran bodisi zaradi obkrožajoče družbe, ki se utaplja v grehih, katerih storilci nikoli niso odgovarjali za svoja dejanja.

Protagonistka filma Obetavna mladenka na ta način predstavlja novo reinkarnacijo klasičnega motiva fatalne ženske, pri čemer je spreobračanje zapuščine tako moškega žanra, kot je film noir, ravno toliko namen filma kot pripoved sama. Vendar pa motivacija protagonistke nikoli ni samoumevna, temveč gledalca z detajlno izdelanim ozadjem potopi v položaj globokega razumevanja psihološke stiske. Mulliganovi so tovrstne vloge, v katerih izraža mešanico jeze in negotovosti, že od nekdaj pisane na kožo (pomislimo na filma Llewyn Davis in Divje življenje), a zasluge gredo ravno toliko režiserki Fennellovi, ki bo po uspehu serije Ubij Eve (Killing Eve) zdaj očitno na hitro prestopila med prvokategorne avtorice na trenutni filmski sceni.

Film Obetavna mladenka lahko zlahka označimo za enega vrhuncev aktualnega vala filmov o spolnih zlorabah, nastalih kot odmev gibanja #JazTudi, in dejstvo, da ti filmi postopoma ponujajo nova avtorska imena, je izjemno dobra novica za še vedno dominantno moški filmski svet. Obetavna mladenka je morda res žanrski film, ki ga ravno toliko kot pereča družbena tematika zanima zabava svojega občinstva, a je mojstrskost filma na več nivojih tako očitna, da lahko ta prvenec (kljub lanski letnici) že zdaj prepoznamo kot enega vrhuncev tega mladega filmskega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta