(GLASOVANJE) Izberite filmsko klasiko: General

Žiga Brdnik
27.07.2023 05:50

Predstavljamo sedem filmskih klasik, med katerimi lahko izberete svojo najljubšo. Zmagovalni film bodo 19. avgusta predvajali na brezplačni projekciji v Letnem kinu Minoriti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Buster Keaton je z Generalom zabeležil eno svojih ikoničnih filmskih vlog.  
Slovenska kinoteka

Svoj glas lahko oddate na Večerovi spletni strani ali osebno na projekcijah Letnega kina Minoriti. S tem se potegujete tudi za nagradi - podelili bomo namreč dvakrat po dve vstopnici za katerekoli od ostalih projekcij mariborskega letnega kina v avgustu.

Povezava

Tretji od predlaganih filmov, ki čakajo na vaš glas, je General ameriškega režiserja in komika Busterja Keatona iz leta 1926.

Ljudje moderne dobe smo nadvse tragikomična bitja. In to je eden od največjih mojstrov filmske burleske Buster Keaton dobro vedel. Kljub vsej tehnologiji in navideznemu napredku smo se civilizacijsko zataknili: ne glede na to, ali na lokomotivah, konjih ali peš, živimo in umiramo po starih arhetipskih vzorcih, ki so nam jih vsilile družbeno predpisane vloge. Moški je general, rešitelj, junak; ženska je tista, ki jo moški rešuje in se pred njo dokazuje, da kakopak postane njegova. Absurdnost, ki rojeva nepregledno serijo nesporazumov, konfliktov, zatiranja in smrti. Ali ob vsej inteligenci, s katero smo zgradili veličastno lokomotivo, ki je pognala industrijsko revolucijo, ne premoremo niti kančka soli, da bi jo sprevideli?

Ob tem zavedanju bi lahko in smo že pisali dolge filozofske traktate, obsežne kritike, politične programe in strategije. Keaton je pred skoraj stoletjem ubral drugačno taktiko. Vloge, ki imajo kljub svoji iluzornosti zelo realne učinke, je vzel smrtno resno, tako resno, da jih je pripeljal do absurda in so v vsej svoji tragičnosti postale smešne. Sam igra Johnnyja Graya, netipičnega, dolgolasega, mršavega strojevodjo lokomotive General, ki ga v času ameriške državljanske vojne konfederacijska armada noče vpoklicati v svoje vrste, saj se jim zdi koristnejši kot voznik lokomotive. Njegovo dekle Annabelle Lee sklepa, da se izogiba naboru, ker je strahopetec, in vztraja, da ga noče videti, dokler ne bo oblekel uniforme. A splet naključij mu omogoči, da dokaže izjemen pogum, ko reši tako svojo lokomotivo kakor dekle, ki so ju ugrabili vohuni sovražnikove vojske – povrhu pa nevede prispeva še k slavju »svoje« vojske, s katero se prav nič ne identificira. Priče smo neverjetnim pregonom, komičnim zapletom, tragičnim vojnim preobratom, a vse je le vzvod za utrditev srečnega, romantičnega konca – ki pa se kakopak ne more izogniti osti mojstrske burleske.

General, ki po prepričanju Orsona Wellesa predstavlja "največjo komedijo vseh časov, največji film, kadarkoli posnet o državljanski vojni, in nemara največji film vseh časov", po mnenju Keatonovih preučevalcev med vsemi režiserjevimi filmi najbolje odraža njegovo osebnost. Čeprav se je v filmsko zgodovino in zavest gledalcev usidrala predvsem njegova podoba "nemega filmskega klovna", je slovel kot celovita avtorska osebnost. Keaton si je sloves pridobil na osnovi tako imenovanih mehaničnih gagov, v katerih se je spopadal z lokomotivami, avtomobili, parniki in celo vrsto drugih izumov moderne dobe. Njegov izjemni ustvarjalni prijem je temeljil na prepričanju, da mora vse aktivnosti izvajati sam – brez dvojnikov in kaskaderjev – saj je pristno delo telesa tisto, ki predstavlja neustavljiv vir smeha in komičnega.

General predstavlja popolno zmes med komedijo in dovršenim avtorskim filmom 
Imdb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta