Gledališka sezona 2024/2025: V vsaki komediji (v SLG Celje) je nekaj resnice

P. V.
04.07.2024 17:00

Nova gledališka sezona Slovenskega ljudskega gledališča Celje bo raziskovala komedijo, humor in satiro ter njihov skupni vpliv na umetnost, gledališče in družbo sploh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstava Paradiž je zmagala na celjskih Dnevih komedije in zagrebških Dnevih satire.
Uroš Hočevar/Kolektiff

Slogan nove sezone bo V vsaki komediji je nekaj resnice. Premierno bo v novi sezoni, 74. zapovrstjo, predstavljenih šest uprizoritev, pet za odrasle in ena za otroke.

"Osnovna tema nove sezone SLG Celje bo komedija, z njo povezana humor in satira ter njihov skupni vpliv na umetnost, gledališče in družbo nasploh. Na videz enostavna in komercialno usmerjena ideja je v bistvu drzna najava programske usmeritve gledališča, ki je preteklo sezono skupaj s publiko odpiralo vrata ter na različne načine iskalo povezave z okoljem, v katerem ustvarja, in s prostorom, v katerega se umetniško naseljuje. Celjsko gledališče je praktično od samega nastanka močno povezano s komedijo. S festivalom Dnevi komedije pa je ta žlahtni gledališki žanr postal tudi del identitete gledališča in samega mesta.

A to ni edini razlog, zaradi katerega SLG Celje sezono posveča raziskovanju komedije. Komedija je imela in ima velik vpliv na razvoj človeštva, je pomemben del človeške izkušnje in opazno prispeva k oblikovanju vrednot človeške družbe. Pogosto je služila in služi kot orodje za kritiko družbenih, političnih in kulturnih norm ter nepravilnosti. Umetniki, dramatiki, gledališčniki so uporabljali satiro in humor, da bi razkrili absurdnost in nelogičnost v družbi ter spodbudili razmislek in spremembo v klasifikaciji vrednot in družbenih postopkov. In središče ambicij SLG Celje v naslednji sezoni je prav takšna komedija. Komedija kot ogledalo družbi, sredstvo kritike, orodje prepoznave, nosilka katarze in kot možni​ sprožilec sprememb v družbi in posamezniku.

Osnovna programska ponudba je tako vezana na šest premiernih uprizoritev širokega spektra zvrsti, ki se pretakajo čez robove komičnega. V prvem delu je nabor predlog vezan na domačo, v drugem delu pa na svetovno dramatiko. Potovali bomo od Sheakspearja in Linharta do Brechta, Filipčiča in sodobne evropske dramatike," je ob zaključku stare in napovedi nove sezone razmišljal direktor in umetniški vodja SLG Celje Miha Golob

Na odru SLG Celje si bo tako možno v novi sezoni septembra ogledati komedijo Bratka Krefta Krajnski komedijanti v režiji Diega de Brea.

Oktobra bo na sporedu nova komedija Emila Filipčiča Veselja dom, režiser je Dejan Spasić, koproducenta pa sta Rampa in iKult Celovec.

Prav tako bo na ogled tudi glasbena predstava za otroke od petega leta starosti Ide Mlakar O kravi, ki je lajala v luno. Režiserka je Brina Klampfer Merčnik. Januarja 2025 bo premiera Shakespearjevega Sna kresne noči v režiji Jaše Kocelija. Marca prihodnje leto bodo celjski gledališčniki nastopili tudi v "arktični tragikomediji" finske dramatičarke Leee Klemola z naslovom Kokkola v režiji Žive Bizovičar. Sezono 2024/2025 bo SLG Celje sklenilo s komično enodejansko Bertolta Brechta Malomeščanska svatba v režiji Primoža Ekarta.

V sezoni 2024/25 bodo v SLG Celje že 33. Dnevi komedije. SLG Celje kot organizator in Mestna občina Celje kot pokroviteljica sta letos razpisala javni anonimni natečaj za izvirno komedijo, rok za oddajo se izteče 30. septembra 2025. Nagrada bo podeljena na Dnevih komedije 2026. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta