Hej, kje si zdaj? Vpogled v ustvarjalne pristope avtorjev najmlajše generacije

Petra Zemljič Petra Zemljič
17.06.2020 06:00

Štirje umetniki na razstavi v UGM Studiu razmišljajo o spolzkem terenu med intimnim, družbenim, javnim, zasebnim, virtualnim in realnim prostorom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekti so bili posamezno premierno predstavljeni v Aksiomi. 
Sara Rezar

UGM Studio do sredine julija gosti štiri projekte dveh mladih avtoric in dveh mladih avtorjev, ki so nastali v programu U30+, programu ljubljanskega zavoda za sodobno umetnost Aksioma. Ta mladim avtorjem omogoča celovito realizacijo umetniškega projekta - od izvedbe do predstavitve pa tudi prenosa projekta. Vsi štirje umetniki so se že predstavili posamično, v UGM Studiu pa so prvič predstavljeni skupaj. Razstavo je pripravil kustos Jure Kirbiš in jo naslovil Hej, kje si zdaj? "Po razstavi Hej, v redu slišiš? leta 2018 smo tokrat z Aksiomo že drugič združili moči in postavitev lahko razumemo kot vpogled v ustvarjalne pristope avtorjev najmlajše generacije pri nas, predvsem na področju novih medijev," je ob otvoritvi izpostavil Kirbiš.

Avtorji na razstavi naslavljajo prostorsko komponento bivanja v sodobnosti.
Sara Rezar

Težavne ženske teme

Lea Culleto v svojem projektu izmišljene blagovne znamke oblačil Deflowered by Lea pogosto neizrečene teme, ki zadevajo predvsem ženske in njihova telesa, ponese na ulico. Umetnica, ki se ukvarja s feminističnimi temami, je tokrat ustvarila različna oblačila, jih zapakirala v privlačen modni dogodek, na obleki sami pa se ukvarja z vprašanji, ki zadevajo žensko telesnost. Težavne točke - kot so ženske prsne bradavice, menstruacija, strije in telesna poraščenost - so predstavljene na nepričakovan način. O teh temah, ki so pogosto razumljene kot tabu, razpravlja tudi z rabo ironije. V kontrastu z modno industrijo, ki nam vsiljuje model popolnega telesa in v mladih povzroča nizko samozavest ter različne psihološke in fizične težave, želi Deflowered by Lea razširiti zdravo in pozitivno telesno samopodobo. Sara Bezovšek, umetnica, ki je zelo prisotna na družbenih omrežjih, v trilogiji video kolažev Revenge Porn, Sextortion in Cyberstalking naslavlja poroznost mej zasebnosti na spletu, predvsem v odnosu do spolnosti in z njo povezanih zlorab. Na razstavi se vrtijo videi, ki se ukvarjajo z zelo novimi pojavi spolnega nasilja na internetu. "Več ko smo na internetu, več tega je, ker smo to prinesli iz realnega v virtualni svet. Prvi od njenih konceptov je zalezovanje po spletu. Nekdo te na internetu 'najde', kaj hitro ugotovi, kje se nahajaš in kaj delaš. Družbena omrežja kar vabijo, da čim več deliš o sebi. To je tudi ena od skrbi, ki jih imajo punce, ki niso vešče skrivati svoje zasebnosti. Bezovškova pri tem uporablja najdene posnetke in jih združi v narativo, zaporedje, na koncu pa ustvari zelo jasno zgodbo," opisuje Kirbiš. Preostala dva predstavljena modela pa se osredotočata na široko razširjeno prakso objavljanja in širjenja slik in videoposnetkov, posnetih med seksom, kot obliko maščevanja bivšemu partnerju, ter spreminjanja slik, ki naj bi bile zasebne, v obliko pornografije.

Spletni klepeti v živo

Projekti so bili posamezno premierno predstavljeni v Aksiomi. 
Sara Rezar
O samovoljnem privatiziranju javnih površin v mestu 
Sara Rezar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta