(INTERVJU) Andrej Furlan, fotograf: "Gledajo vsi, vidi pa marsikdo ne"

Klara Širovnik Klara Širovnik
20.09.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umetnik posnetke matičnih knjig združuje s podobo nagrobnikov, iz katerih so bile – s ciljem izbrisa in onečastenja – umaknjene človeške fotografije.
Umetnik posnetke matičnih knjig združuje s podobo nagrobnikov, iz katerih so bile – s ciljem izbrisa in onečastenja – umaknjene človeške fotografije.
Andrej Furlan
Sprva je nameraval digitalno reproducirati matične knjige judovske skupnosti v Lendavi – gre za izredno dragoceno najdbo, saj so veljale za izgubljene, obenem pa za enega od redkih materialnih pričevanj o obstoju skupnosti, ki je izginila v taboriščih. Na svoji razstavi posnetke knjig združuje s podobo nagrobnikov, s katerih so bile – s ciljem izbrisa in onečaščenja – umaknjene človeške fotografije.

"Menim, da fotografske alfabetizacije, o kateri se je nekaj časa pospešeno govorilo, ni smiselno dojemati kot tega, da zna vsak pritisniti na sprožilec in narediti fotografijo, ampak kot sposobnost razumeti, kdaj je manipuliran in kdaj ne. Da je posameznik zmožen vizualno interpretirati to, kar gleda, da zna presoditi, imeti distanco, da skuša razumeti, kaj se za fotografijo skriva. Gledajo vsi, vidi pa marsikdo ne," je povedal v intervjuju.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta