(INTERVJU) Nejc Prah: Tudi dolgčas je zanimiv

Petra Zemljič Petra Zemljič
31.01.2020 15:47

Nagrajenci Prešernovega sklada: Nagrada za fascinantni hibrid ilustracije, tipografije in fotografije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Prah 
Robert Balen

Nejc Prah prejme nagrado Prešernovega sklada za oblikovalske dosežke zadnjih treh let. Kot piše v utemeljitvi, je njegov jezik "fascinantni hibrid ilustracije, tipografije in fotografije". Nejc Prah je študiral vizualne komunikacije na ALU v Ljubljani, magistrski študij pa je nadaljeval na Yale University School of Art v ZDA. Po koncu študija se je preselil v New York, kjer je delal za Bloomberg Businessweek. Od lani je spet v Ljubljani, kjer razvija svoj studio.

Med drugim ste navdušili z vizualno podobo 33. grafičnega bienala in dogodkov Koordinate zvoka ter s samostojno razstavo Mal za hec, mal za res, ki smo jo leta 2018 videli tudi v Vetrinjskem dvoru. Kaj vam pomenijo nagrade, sploh zadnja, nagrada Prešernovega sklada?
"Super je, da dobiš nagrade. Vsaka nagrada je fajn, sploh zadnja, ker ni specifična, oblikovalska, ampak bolj odmevna. Še moji starši jo poznajo. Ponavadi so rekli, aha, kaj pa je to, za kaj si jo dobil, kje, kaj se dogaja ... Nagrado Prešernovega sklada sem dobil za zadnja tri leta delovanja. Grafični bienale je bil super izkušnja, večji projekt, ki pa sem ga delal sam. Izvedba bienala se je izšla s selitvijo domov. Rekli so mi, da moram biti v Sloveniji vsaj mesec dni pred otvoritvijo, ne moreš delati na daljavo. Tudi ameriški vizum je bil tik pred iztekom, zato je bila odločitev lahka. Prej sem večinoma delal na manjših projektih, zato je bil bienale izziv. Ne le časovno, tudi konceptualno. Moraš vedeti, kako boš gradil podobo skozi čas; prvi napovednik je bil februarja, zadnji pa septembra."

Celostna grafična podoba za 33. gryafični bienale Ljubljana: Vice v lisice v sodelovanju z Danom Adlešičem 
Klemen Ilovar
Kavarna Park Bled nekoč
https://kongres-magazine.eu
Naslovnica New York Timesa
Osebni arhiv
Serija plakatov Koordinate zvoka (Sanje o dopustu) v sodelovanju s Klemnom Ilovarjem
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta