(Intervju) Renata Zamida: Frankfurt je drag projekt, a dobra naložba

Petra Vidali Petra Vidali
20.06.2020 06:31

Direktorica Javne agencije za knjigo o velikih priložnostih in še večjih apetitih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renata Zamida
Andrej Petelinsek

Na Javno agencijo za knjigo (JAK) ste prišli z Beletrine. Ni skrivnost, da ste v javnosti veljali za "njihov kader". Ampak ko je svet agencije glasoval o vaši zaupnici, so vam s pismom javno podporo izrekli praktično vsi pomembni založniki, avtorji in drugi kulturniki, več kot 200 podpisov je bilo - a ne z Beletrine. Ob sedanji menjavi dveh članov sveta so prej še ne manifestativne silnice postale očitne. Torej se ponuja vprašanje: s čim ste se jim tako zamerili?
"Na to pogosto vprašanje nimam konkretnega odgovora. Mitja Čander je bil v svetu, ko sem prišla na JAK, kaj se je vmes spremenilo in zakaj se Beletrina ni podpisala pod pismo podpore, bi bilo treba vprašati njega."
Članica sveta Gabriela Babnik je najprej problematizirala razpis za knjigarniško-gostinski lokal v prostorih agencije. Naj bi bil ta prišel v "napačne roke"?
"Na javno zbiranje ponudb se je odzval samo en ponudnik, založba Goga. Z oddajo prostora smo želeli predvsem ustaviti vandaliziranje spomeniško zaščitene stavbe. Pod verando na vzhodni strani gostimo brezdomce in narkomane, nenehno se pojavljajo grafiti. In če na tem mestu ne bo vzpostavljen prostor, ki deluje javno tudi zunaj našega delovnega časa, problema ne bodo rešile nenehne policijske intervencije. S predlagano rešitvijo se je strinjalo tudi ministrstvo v času ministra Peršaka, torej že leta 2018, in tudi tedanji sklic sveta JAK. Ravno pred kratkim smo imeli na ministrstvu za kulturo spet enkrat sestanek direktorji vseh inštitucij na Muzejski ploščadi na temo 's čim bomo letos poleti oživili ploščad'. Lahko sem si le mislila svoje ... Zdaj naj svet JAK sam odloči, kako naprej. Prodajnih mest za knjigo kronično primanjkuje, v tej četrti pa knjigarne sploh ni. Kot JAK se javno zavzemamo za knjižna prodajna mesta, na koncu pa zminiramo lastno pobudo. Teh dobrih 30 m² za knjigarno s kavarno za zdaj ostaja neizkoriščenih, v skladu z načrti pa smo v zahodnem delu pritličja že vzpostavili projektno pisarno 'Frankfurt 2022' s štirimi delovnimi postajami, uredili sanitarije, ki jih prej ni bilo, in prostor za seje in srečanja."
Očitke nekaterih članov sveta je na agenciji preverjala tudi proračunska inšpekcija?
"Minister Zoran Poznič, ki je prvi odgovoril na dopis z očitki članice sveta Babnikove, je uresničil napoved glede proračunskega inšpektorja, ta je delo opravil in ni odkril nepravilnosti. Ista svetnica je zapisala tudi, da bi me morali razrešiti, ker strategije za obdobje 2020-2024 nismo sprejeli pravočasno, torej s koncem leta 2019, česar se gotovo ni domislila sama. Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo res pravi, da je to lahko razlog za predčasno razrešitev direktorja, v praksi pa v številnih zavodih, arhivih in agencijah, kjer moramo sprejemati večletne strategije, prihaja do zamikov, tudi predhodna strategija JAK je bila v tem smislu sprejeta 'prepozno'. Še zdaj, junija, jih je nekaj, ki strategije za tekoče obdobje nimajo, in ministrstvo to ve, 'prepozno' pa je strategije sprejelo okoli dvajset institucij in nisem slišala, da bi koga razrešili. Tudi direktorja ljubljanske Opere Staša Ravterja ne, ki je svojo strategijo sprejel šele januarja, v funkciji svetnika JAK pa od mene zaradi istega zahteval odstop."

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta