Kaj je Europe Readr, "osrednji kulturno-promocijski projekt slovenskega predsedovanja"?

Petra Zemljič
03.06.2021 06:15
Cilj programa je spodbujanje bralne kulture, kritičnega razmišljanja, pa tudi ustvarjanje javnih prostorov za razprave o skupnih evropskih vrednotah, zeleni in digitalni preobrazbi družbe
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branje knjig za trajno sled v javnem prostoru
Igor Napast

Osrednji kulturno-promocijski projekt slovenskega predsedovanja je Europe Readr, ki ga oblikujejo na ministrstvu za zunanje zadeve. To je dolgoročni evropski projekt, ki je po besedah ministrstva hkrati prvi poskus vseevropskega projekta kulture, saj sodelujejo vse države članice, evropske inštitucije in mnogi zunanji partnerji. Projekt bo postregel z brezplačnim naborom evropske literature na temo prihodnosti bivanja, z željo spodbujati bralno kulturo, kritično razmišljanje in trajnostni način življenja, navezuje pa se še na druge projekte znotraj EU, kot sta na primer projekta Novi evropski Bauhaus in Evropski kulturni prostori. Za zdaj v zunanjem ministrstvu konkretnejših informacij in odgovorov, na primer kako bo zadeva delovala in kdo so izbrani avtorji ali dela, ne dajejo, iz službe za stike z javnostjo pojasnijo, da bodo vse podrobnosti o zbirki objavili na spletni strani 1. julija.

Slovenija želi z Europe Readrjem evropske državljane in partnerje po svetu spodbujati k razmisleku o zeleni in digitalni družbeni preobrazbi, ki sta tudi sicer v vsebinskem fokusu predsedovanja, odgovarjajo v službi za stike z javnostjo zunanjega ministrstva. Nabor literature je kuriran pod naslovom Prihodnost bivanja, slogan projekta pa je Odpri knjigo za boljšo prihodnost. Z njim bo Slovenija opozorila na pomen evropskega povezovanja ter na pomen kulture kot gonilo trajnostnega razvoja in mednarodnih partnerstev, še pravijo v ministrstvu in izpostavljajo, da gre tudi za prvi promocijski projekt predsedujoče države članice, ki je zasnovan in izveden v sodelovanju vseh držav članic in evropskih institucij. Sicer pa ga je že novembra lani na pobudo Slovenije potrdila generalna skupščina EUNIC, mreže nacionalnih kulturnih inštitutov Evropske unije.

"Od takrat so ga države članice razvijale pod koordinacijo Slovenije in pisarne EUNIC. Za promocijo in projekte po svetu skrbijo lokalni grozdi EUNIC, v katere so povezana diplomatska predstavništva in kulturni centri držav članic. Podpirajo jih tudi Evropska komisija, Skupna služba za zunanje delovanje in Evropski parlament. Navdih je projekt našel v slovenskem projektu Knjižnic pod krošnjami, enem najuspešnejših evropskih projektov za spodbujanje bralne kulture. Oprl se je tudi na nove paradigme evropskega sodelovanja v kulturi, ki se od promocije nacionalnih kultur premika k skupnemu interdisciplinarnemu soustvarjanju na stičišču kulture, okolja, tehnologije in izobraževanja. Zaradi izvedbenega konteksta v obdobju pandemije covida-19 je projekt privzel močno digitalno komponento," so še sporočili.

Izbor literature je pripravila široka mreža evropskih urednikov, digitalna platforma pa bo prosto in brezplačno dostopna povsod po svetu na naslovu www.europereadr.eu. Stran še ni aktivna, bo pa tam dosegljivih 27 literarnih del, to je po ena knjiga iz vsake države članice v izvornem jeziku in angleškem prevodu. V ministrstvu trdijo, da bo literarna platforma tudi izhodišče za fizične in digitalne aktivnosti, ki bodo v projekt povezale lokalne akterje in ga približale lokalni publiki. Za to bodo v vsaki državi posebej poskrbela predstavništva držav članic in evropskih institucij, v sodelovanju z lokalnimi in kreativnimi sektorji (naštejejo festivale literature, znanstvene in druge kulturne festivale, mreže knjižnic ali knjigarn, nevladne organizacije in aktivne na področju kulture in trajnostnega razvoja) pa bodo izvedli spremljevalne dogodke, kot je vzpostavitev prostorov branja, saj bo, so prepričani, to tudi trajna sled v javnem prostoru.

Izvedbe projektov so za zdaj potrjene v EU (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Nizozemska, Slovenija) in v tretjih državah (Argentina, Brazilija, Kitajska, Egipt, Indija, Izrael, Japonska, Jordanija, Kosovo, Libanon, Norveška, Severna Makedonija, Savdska Arabija, Srbija, Tajska, Velika Britanija, ZDA). Na spletni strani EUNIC pa zapisujejo, da se s tem projektom poklanjajo umetniškemu delu Earth Speakr, ki ga je islandsko-danski umetnik Olafur Eliasson ustvaril s številnimi otroki, raziskovalci, kreativnimi partnerji in strokovnjaki ob nemškem predsedovanju EU lani. Z njim spodbuja otroke, naj spregovorijo v imenu planeta, in odrasle, naj jim prisluhnejo. Na spletni strani EUNIC sicer navajajo pred časom zaključeni razpis, ki je vabil k prijavi k projektom znotraj zbirke, kdo vse je bil izbran, pa (še) ni napisano. Vsaka članica EU, ki bo po letu 2021 predsedovala EU, bo povabljena, da z Europe Readrjem nadaljuje in tudi izbira temo v skladu s svojimi prednostnimi nalogami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta