Kaj v Maribor prinaša Poletni lutkovni pristan? Cena vstopnic tudi letos ostaja simbolična

Klara Širovnik Klara Širovnik
04.08.2023 06:00

V soboto se začenja 34. Poletni lutkovni pristan, mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo, ki bo v Mariboru potekal vse avgustovske konce tedna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utrinek z lanske edicije lutkovnega festivala.
Andrej Petelinšek

Na festivalu se bo do 27. avgusta zvrstilo več kot trideset dogodkov. Letošnji program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, to pa dopolnjujejo predstave iz Ukrajine, Slovaške, Češke, Nizozemske, Belgije in Hrvaške. Lutkovne predstave na festivalu bodo raznolike in namenjene različnim starostnim skupinam - glavnina predstav je namenjena družinski publiki, predšolskim in šolskim otrokom ter vsem njihovim spremljevalcem, le ena predstava - v produkciji lutkovnega gledališča iz Reke, naslovljena Kam so izginile nogavičke - pa je namenjena najmlajši publiki, stari od enega do treh let (in je tako tudi edina predstava, ki ima starostno omejitev gledalcev omejeno navzgor).

Večina predstav bo izvedenih v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor oziroma v dvoranah gledališča. Novost letošnjega festivala je sodelovanje z Mariborskim otokom, kjer bodo potekale delavnice in predstava kamišibaja. Kamišibaj je pripovedovanje zgodb ob slikah, ki jih kamišibajkar (izvajalec kamišibaja) praviloma nariše sam in jih prikazuje v majhnem lesenem odru (butaj), ob tem pa pripoveduje zgodbo (ta način pripovedi izvira z Japonske, kjer so ga razvili budistični menihi). Kot vsako leto bo nekaj predstav v Mestnem parku, saj se festival vsako leto povezuje z Art kampom, vendar bodo te predstave letos na sporedu ob sobotah. Predstava bo kot vsako leto tudi pred Umetnostno galerijo Maribor, obenem pa UGM za obiskovalce pripravlja eno od ustvarjalnih delavnic. V spremljevalni program je sicer umeščenih še več ustvarjalnih delavnic, med njimi tudi celotedenska delavnica Lutke in umetna inteligenca pod mentorstvom Monike Pocrnjić, hekerice in likovne pedagoginje. Otroci bodo pod vodstvom raziskovali svet lutkarstva in živih likov, oblikovali karakterje, lutke in scenografijo ter svoje delo predstavili na zaključni produkciji. "Lutkovna umetnost je živa in velikokrat sledi trendom okolja, tako pri tehnologiji (uporaba novih materialov, tehnik, na primer 3D-tiskanja lutk iz umetnih materialov in vsega, kar si lahko predstavljamo) kot pri temah, načinih obravnave in tako dalje. Tudi na festivalu si to raznolikost želimo pokazati z raznovrstnimi vsebinami, z nekaj zelo klasičnimi lutkovnimi predstavami, pa kakšnimi manj konvencionalnimi predstavami za odrasle," pojasnjuje Špela Hren Juhart iz Lutkovnega gledališča.

Del festivala bo tudi razstavni. Na razstavi Z motorinom v Maribor se bodo na razstavišču v LGM predstavila dela večkrat nagrajenega avtorja Damijana Stepančiča - med drugim bodo razstavili del scenografije in skice za lutke pri predstavi Petelin se sestavi ter figurice, idejne osnutke in makete scenografije za predstavo Kako zorijo ježevci. V Minoritski cerkvi bo na ogled instalacija Kibernetična intima, ki je nastala v koprodukciji MKC Maribor, konS in umetnikov Hochschuh in Donovan iz Nemčije - instalacija raziskuje komunikacijo med ljudmi in mehatronsko obliko življenja, umetniško delo pa - tako obljubljajo organizatorji - sproži razmislek o tem, kaj lahko pričakujemo od robotov in umetne inteligence.

V času festivala bodo v gledališču na rezidenci mladi lutkovni ustvarjalci iz češke akademije za alternativno in lutkovno gledališče DAMU, produkcija predstave Žalostinka za bika in bikoborca, ki jo bodo v tem času ustvarili, bo na ogled v času festivala. V okviru mednarodne izmenjave in v sodelovanju s festivaloma Arrivano dal Mare iz Italije in festivala Sampo iz Finske prihajajo na festival tudi študenti iz Univerze za gledališče, film in televizijo iz Kijeva s predstavo Šesti čut - Kaj raste v parku.

Cena vstopnic ostaja simbolična, to je dva evra, vstopnice pa so dostopne na spletni strani gledališča in pri gledališki blagajni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta