Kako preseči bolečo preteklost

Tina Murko Gajšek
20.02.2020 15:30

V Gledališču Celje bo jutri, v petek, premiera tragedije Očiščenje Sofi Oksanen. V ospredje postavlja odsev nerazrešene preteklosti, ki uničuje družino, in junakinjo, ki se mora soočiti z njo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Živa Selan igra glavno junakinjo pri dvajsetih in sedemdesetih. 
Uroš Hočevar/SLG Celje

To je zanimiva zgodba o ljubezni, zgodovini in morda izdaji," tragedijo Očiščenje v nekaj besed strne režiser Jari Juutinen. Delo priznane finsko-estonske avtorice Sofi Oksanen dogajanje v polpretekli zgodovini opisuje preko družine glavne junakinje Aliide Truu. "Zgodba, ki obravnava to obdobje v preteklosti Estonije, je zanimiva predvsem, ker tudi sami nismo sposobni preseči odnosov in zgodb, ki so se pri nas dogajali med drugo svetovno vojno in po njej," pravi upravnica Gledališča Celje Tina Kosi.
Prav travmatične teme iz preteklosti, ki se pogosto vračajo na površje, a jih družba ne zna ali ne zmore razrešiti, so prisotne v vseh delih Sofi Oksanen, pravi dramaturginja Alja Predan. "To travmo spretno vtke v povsem običajno družinsko situacijo. Kako se veliki zgodovinski premiki odtiskajo na družinah in kako strašno kvarno je to," dodaja.

S predstavo Očiščenje se ansamblu Gledališča Celje pridružuje Luka Bokšan. 
Uroš Hočevar/SLG Celje
Tragedija Očiščenje je nastala v koprodukciji Gledališča Celje in sadsongskomplex:fi. 
Uroš Hočevar/SLG Celje
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta