Kakšno kulturo bo Slovenija pokazala ob predsedovanju Evropi? Začelo se bo s Povodnim možem na Blejskem jezeru

Petra Zemljič
16.03.2021 06:00
Izvedba kulturnega promocijskega programa je ocenjena na 3,5 milijona evrov, osrednji projekt Europe Readr pa sledi novi paradigmi, ki se od promocije premika k sodelovanju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski baletniki - fotografija je z gostovanja v Sankt Peterburgu leta 2018 - se trenutno pripravljajo na sodobni balet Povodni mož.
 
SNG Maribor

Med slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije bo v številnih evropskih mestih in na različnih lokacijah po vsem svetu potekal raznolik kulturni in promocijski program, navajajo v službi za stike z javnostjo ministrstva za kulturo. Z razstavami, koncerti, razpravami in drugimi dogodki želijo prikazati "bogastvo slovenske ustvarjalnosti ter njen prispevek k spodbujanju evropskih vrednot in reševanju aktualnih družbenih izzivov". "Izbrani kulturni in promocijski projekti bodo spodbujali povezovanje, medkulturni dialog in aktivno udeležbo javnosti. Številni med njimi se navezujejo na ključne prednostne naloge slovenskega predsedovanja - oblikovanje odporne Evropske unije, spodbujanje digitalnega in zelenega prehoda, trajnostni razvoj ter krepitev partnerstev in dialoga z evropsko soseščino," so še zapisali.

Otvoritveni dogodek bo 1. julija, to je dan, ko Slovenija prevzame predsedovanje Svetu EU. Mariborski baletniki pod umetniškim vodstvom Edwarda Cluga pripravljajo izvedbo sodobnega baleta Povodni mož na Blejskem jezeru, druga uprizoritev bo septembra v Centru lepih umetnosti Bozar v Bruslju. Clug, navdihnjen z motiviko slovenske mitologije in balade Franceta Prešerna o povodnem možu, se v "iskrenem filozofsko-baletnem jeziku sprašuje o izvoru slovenstva in 'mitoloških' začetkih vsega evropskega", tega koreografskega podviga pa se loteva skupaj s svojo stalno ekipo. Ob baletnikih sodelujejo še skladatelj Milko Lazar, scenograf Marko Japelj in kostumograf Leo Kulaš.

Evropske misli o prihodnosti

Osrednji kulturno-promocijski projekt slovenskega predsedovanja je Europe Readr in je pilotni projekt ter prvi poskus vseevropskega projekta kulture v zunanjih odnosih, ki ga države članice in evropske institucije soustvarijo na svetovni ravni. "Projekt sledi novi paradigmi mednarodnega sodelovanja v kulturi, ki se od 'promocije kultur' premika k 'sodelovanju v kulturi'. Koordinacijo projekta bodo po koncu slovenskega predsedovanja prevzele naslednje predsedujoče članice EU. S 1. julijem 2021 bo Slovenija vzpostavila digitalni nabor evropske literature, ki bo dostopna brezplačno. Izbor je pripravila široka mreža evropskih urednikov in predstavlja raznolikost evropske misli o prihodnosti bivanja. Na lokalni ravni v tujini bodo predstavništva držav članic, grozdi EUNIC in predstavništva evropskih institucij poskrbela za promocijo digitalnega izbora in njegovo umestitev v lokalni prostor. Spremljevalni dogodki, kot so vzpostavitev prostorov branja, oglaševanje, gostovanja evropskih avtorjev, pogovor z lokalnimi avtorji o temi izbora in tako naprej, bodo izvedeni v sodelovanju z lokalnim kulturnim in kreativnim sektorjem," še odgovarjajo v ministrstvu.

Omara norega klobučarja Alana Hranitelja, ki mu je lani prinesla tudi nagrado Prešernovega sklada
Darja Štravs Tisu 

Izpostavljajo tudi dve razstavi; v Bruslju bodo na sedežu Sveta EU postavili razstavo kostumografa Alana Hranitelja Omara norega klobučarja, drzno kombinacijo grafično in barvno razgibanih vzorcev v sozvočju materialov in oblik, edinstveno vizualno doživetje in umetniško stvaritev, ki močno presega polje kostumografije in simbolno sporoča, da smo združeni v raznolikosti. Omara norega klobučarja se je imenoval del kompleksne retrospektivne Hraniteljeve razstave na Ljubljanskem gradu leta 2019, umetnik je zanjo lani prejel nagrado Prešernovega sklada. Druga razstava je Prihodnost bivanja: narejeno v Sloveniji (Made in Slovenia), ki prikazuje najvidnejše dosežke slovenskega kulturnega in kreativnega sektorja. Njena posebnost je, da je potujoča, zato bo gostovala v več državah, trenutno je postavljena na Dunaju.

Na področju glasbene ustvarjalnosti na ministrstvu izpostavljajo pomen povezovanja. V Sloveniji bo med 16. in 25. julijem največji mednarodni zborovski festival v Evropi - Europa Cantat, ki vsaka tri leta poteka v drugem evropskem mestu. V nekaterih evropskih prestolnicah načrtujejo še turnejo nastopov Perpetuum Jazzile.

Umetna inteligenca, filmi in čebele

Pripravljen je tudi cikel dvanajstih pogovorov, konferenc in predavanj v desetih državah o umetni inteligenci, ki je ena ključnih tehnologij prihodnosti. Projekt bo po napovedih interdisciplinarno povezal slovenske in tuje strokovnjake po vsem svetu, ključne debate, ki jih bodo prenašali v živo po spletu, pa bodo, kako bolje izkoristiti povezave med umetno inteligenco in okoljem, ustvarjanjem, zdravjem in človekovimi pravicami. Otvoritveni dogodek bo v Sloveniji v sodelovanju z Unescom in Mednarodnim centrom za umetno inteligenco.

V sodelovanju s Kraljevo belgijsko kinoteko v Bruslju bodo decembra prikazali izbrane klasične slovenske filme od začetkov slovenskega filmskega ustvarjanja do danes. Kot pobudnica svetovnega dneva čebel bo Slovenija tudi v vlogi predsedujoče Svetu EU spodbujala aktivnosti za zaščito čebel in drugih opraševalcev. V načrtu je postavljanje čebelnjakov in organizacija tradicionalnih medenih zajtrkov kot opozorilo na mednarodni pomen čebel in spodbujanje širše javnosti k njihovi zaščiti. Promocijo v kulturnem ministrstvu načrtujejo tudi na drugih večjih dogodkih: na Expu v Dubaju bodo v slovenskem paviljonu v začetku oktobra organizirali EU-teden, vključili izhodišča evropske gastronomske regije v spremljevalne aktivnosti in dogajanja med predsedovanjem in podobno.

Izvedba celotnega promocijskega programa je ocenjena na 3,5 milijona evrov, od teh sta dva zagotovljena iz proračuna za izvedbo slovenskega predsedovanja Svetu EU, preostalo so prispevki sodelujočih partnerjev in redna proračunska sredstva za promocijo.

Razstava Večje od mene - junaški glasovi nekdanje Jugoslavije v rimskem muzeju MAXXI
MAXXI

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta