Karen Kamenšek je dobila grammyja za Glassov Akhnaten

Dirigentki slovenskih korenin zdaj še grammy za opero Philipa Glassa, ki je bila izvedena v Metropolitanski operi, predtem je 2017. za to opero prejela Olivierjevo nagrado za izvedbo v Angleški nacionalni operi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karen Kamenšek
Denise Biffar

Že drugo prestižno nagrado je za glasbeno vodenje opere Philipa Glassa Akhnaten, tokrat v Metropolitanski operi v New Yorku, prejela Karen Kamenšek, dirigentka slovenskih korenin, ki je eno sezono, 2007-2008, vodila mariborsko Opero. Grammyja v kategoriji najboljših posnetkov novih opernih produkcij oziroma Best Opera Recording je prejela skupaj z ekipo. Leta 2019 je bila edina dirigentka v Metropolitanski operi. Debitirala je 8. novembra.

Opero Akhnaten je Kamenškova dirigirala predtem premierno 2017. v ENO - Angleški nacionalni operi in tedaj je z ekipo prejela najprestižnejšo nagrado za odrsko ustvarjanje na Otoku, nagrado Laurencea Olivierja v kategoriji klasična opera. Nagrajena je bila za svoj debut v osrednji angleški Operi. Zdaj je sledil še grammy.

Že Olivierjeva nagrada je silno ugledna, kar pričajo tudi dosedanji dobitniki olivierjev - Kenneth Branagh, Renee Fleming, Akram Khan ali Glenda Jackson. Nagrade, poimenovane po legendarnem britanskem igralcu siru Laurenceu Olivierju od leta 1984 podeljuje Skupnost londonskih gledališč v kategorijah drama, muzikal, ples in opera.

Akhnaten - Glassova opera premierno v Angleški nacionalni operi
ENO

Ko je Karen Kamenšek Glassovo opero dirigirala še v Metropolitanski operi (MET) v New Yorku, je s tem prestižnim debutom premaknila še enega od pomembnih mejnikov v svoji bogati karieri. Bila je edina dirigentka v sezoni 2019/20 v MET-u. Njeno sodelovanje s Philipom Glassom je pogosto in zelo uspešno ter hvaljeno med kritiki. Pred opero Akhnaten v sezoni 2015/16 v Angleški nacionalni operi je dirigirala njegovega Orfeja v New Yorku, na Brooklyn Academy of Music, in na festivalu Jeunesses Musicales v nemškem Weikersheimu. Dirigirala je tudi svetovno praizvedbo Glassovih Les Enfants Terribles na festivalu Spoleto v ZDA.

Opera Akhnaten Philipa Glassa je zelo posebno delo, ki ga na londonskih odrih ni bilo zadnjih 30 let. Sodi v znamenito Glassovo trilogijo - Einstein na plaži, Satyagraha (o Gandiju) in Akhnaten, o faraonu Akhenatenu. Izvajajo jo v egipčanskem, hebrejskem in akadskem jeziku. Režijo je prevzel Phelim McDermott s svojo gledališko kompanijo Improbable Theater, s katero je uprizoril že Glassovi operi Satyagraha in The Perfect American. Naslovno vlogo poje izjemni kontratenorist Anthony Roth Constanzo, J'Nai Bridges je v vlogi Nefretete. Libretist opere je Philip Glass v sodelovanju s Shalomom Goldmanom, Robertom Israelom, Richardom Riddllom in Jeromom Robbinsom.

Dirigentko Karen Kamenšek so prvič poklicali v Angleško nacionalno opero "kot specialistko za Glassovo glasbo". Pred premiero v Metropolitanski operi so o Kamenškovi in njenem umetniškem vodenju opere Akhnaten v Londonu na spletni strani MET-a objavili izjavo glavnega protagonista Anthonyja Rotha Constanze: "To glasbo pozna do obisti, leta izkušenj s tem ameriškim skladateljem se ji poznajo. Predstavljajte si neverjetno natančnost, ki jo potrebuje dirigentka, da vseskozi ohranja celovitost predstave. Je strahospoštovanje vzbujajoča in močna, iz dirigentske jame izžareva neverjetno toplino."

Kamenškova v sezoni 2019/20 beleži ob prvencu v MET-u še en prestižen debut z Londonskim filharmoničnim orkestrom v Royal Festival Hall v britanski prestolnici in z Los Angeles Philharmonic v koncertni dvorani Walta Disneyja. Kamenškova je enako doma na opernem in koncertnem odru in enako suverena v klasičnih kanonih kot v mojstrovinah današnjega časa. Dirigira(la je) v mnogih operah po vsem svetu ter v mnogih vrhunskih orkestrih po Evropi in Aziji. Bila je glasbena direktorica in šefica dirigentka v Državni operi v Hannovru (2011-2016), kapelmojstrica v dunajski Volksoper (od 2000 do 2002), glasbena direktorica Theater Freiburg (2003-2006), umetniška vodja v Operi SNG Maribor (2007-2008) in sodelavka umetniške vodje v Staatsoper Hamburg (2008-2011). Med orkestri, ki jih je doslej že vodila, so še Bruckner Orchester Linz, Dortmund Philharmoniker, Duisburger Philharmoniker, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Orchestre Philharmonique de Marseille, Dunajski radijski simfonični orkester, Slovenska filharmonija in drugi. Dirigirala je v Deutsche Oper Berlin, v Frankfurtu, New Yorku, Melbournu, Köbenhavnu, San Diegu, San Franciscu ...

23. novembra pred tremi leti smo si nagrajeni Akhnaten pod vodstvom Karen Kamenšek ogledali v Mariboru, Celju in Kopru, v tamkajšnjih Cineplexxih, v ciklu MET premiere v živo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta