KIBLA2LAB: Laboratorij za humanizacijo tehnologije

Petra Zemljič Petra Zemljič
03.07.2020 06:00

Konzorcij treh slovenskih institucij vzpostavlja laboratorije in projekte po vsej državi z namenom združevanja umetnosti, znanosti, gospodarstva, izobraževanja in tehnologije. Mariborskega bodo odprli danes

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kibla Portal ostaja razstavni prostor, obogaten z demonstracijskim prostorom in novimi znanji. 
Sašo Bizjak

Kibla v Portalu v Valvasorjevi ulici v Mariboru danes odpira KIBLA2LAB, ki bo inkubator za ideje, njihov razvoj, načrtovanje in produkcijo na področju umetnosti, kulture, znanosti, tehnologije, gospodarstva, tudi ekologije. Na enem mestu bo mogoče prenašati znanje in izkušnje, tam bo vzpostavljena tehnična podpora za umetniške in kulturne projekte, sploh intermedijske. S projekti, ki jih v Kibli že zaganjajo, nagovarjajo študentsko, strokovno pa tudi širšo javnost ter izobraževalne in raziskovalne ustanove v Mariboru. Predstavitev bodo pospremile demo predstavitve pilotnih projektov, interaktivne simulacije v okoljih virtualne in navidezne resničnosti, predstavitev pilotnega projekta Ljubezenski stroj in umetniške prakse intermedijske umetnosti Valerie Wolf Gang.
Kibla je s tem programom del projekta RUK - Mreže centrov raziskovalne umetnosti in kulture, ki ga sicer izvaja Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, partner je še PiNA iz Kopra. Za povezovanje umetnikov, gospodarstva in lokalne skupnosti so slovenski protagonisti iz EU dobili 4,5 milijona evrov. Špela Pavli Perko, vodja projekta, poslanstvo vsega vidi v humanizaciji tehnologije. "Naša vizija je, da tehnologija koristi vsem, tako da je del vsakdanjega posla, vsakdanje kulture in vsakdanje skupnosti. Delamo za to, da ustvarjamo raznolike možnosti približevanja in uporabe tehnologije v vsakdanjem življenju," je izpostavila.

3D-modeli omogočajo publiki, da se poda na digitalno potovanje skozi fasade in zidove. 
www.mruck.si

Virtualizacija dediščine

V Kibli se za zdaj osredotočajo na dva projekta: prvi je virtualizacija kulturne in industrijske dediščine, drugi je bolj ekološki, na temo mariborskega botaničnega vrta, kjer so v navezavi z biotehniško in tudi medicinsko fakulteto. Z novimi mediji naj bi podpirali razvoj kulturnega turizma, ki zanima nove generacije. Za ta namen so že pridobili laserski skener, s katerim so na primer posneli podzemne rove na Teznem, na tak način bi arhivirali in dokumentirali vso kulturno in industrijsko dediščino v mestu ali pa celo na kup spravili vso slovensko dediščino, nadalje želijo ustvariti spletno aplikacijo, posledično pa Slovencem dvigniti zavest, kaj vse obstaja in kaj sploh imamo.

Virtualno plus resnično

Vodja mariborskega laboratorija je Žiga Pavlovič, ki ta prostor vidi kot tistega, ki bo vključil virtualno v resnično življenje. "Mladi danes so zelo v virtualnem svetu, zato je naš cilj združevanje, da se ljudje čisto ne ločijo. Ena smer v prihodnje je gotovo mirna tehnologija, nasprotna temu, kar imamo danes, da se v podjetniškem smislu dizajnirajo takšne aplikacije, ki ukradejo vso pozornost. Na tem sloni vsa digitalna tehnologija, mlade generacije so zrasle v pridobivanju sledilcev, merjenju socialnega statusa, prevzeli smo ta ameriški srednješolski način, kdo je popularen in kdo ni, vse to pa vpliva na psihosocialno stanje in tudi na družbo. Zdaj pa imamo možnost, da razvijemo drugačne oblike uporabniške izkušnje, in to težko delamo v obliki start-upa, kjer je glavni namen pridobivanje dobička nazaj. Naš dolgoročni cilj je dokazati drugačne oblike dizajna, ki ne slonijo na pridobivanju pozornosti in izkoriščanju ego stanja ljudi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta