Kiblix: Licemerje in napuh

kr
26.10.2023 05:56

Danes ob 19. uri bodo v Kibla Portalu odprli mednarodno skupinsko razstavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pretekla edicija Kiblixa v Kibla Portalu 
Damjan Švarc

Danes ob 19. uri bodo v Kibla Portalu odprli mednarodno skupinsko razstavo. Kiblix se - ob. 21. obletnici in lanskem naslovu Ljubezen in mir - letos pojavlja kot Licemerje in napuh.

"Zasnovan je na trenutno prevladujočih družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, tehnoloških in še kakšnih odnosih v skupnostih, ki jim pravimo države, zveze, organizacije … Seveda obstaja tudi v umetnosti. Verjetno še najbolj nazorno, ko se v ogledalu zagledajo različne zgodovinske osebnosti in mitske podobe, ki sta jih polni literarna in likovna zgodovina, najdemo jih lahko celo v glasbi. Licemerje je del nas, široko razširjena lastnost, ki se lahko razvije v značajsko značilnost.

Eden od vzrokov je koristoljubje. Napuh je enako vseprisoten, ponekod tli v latenci, ponekod zakrkne, drugod pa zacveti in postane spiritus agens. Duh razvoja. Agent. Ima več sinonimov: ponos, oholost, nadutost, prevzetnost, aroganca, med katerimi lahko zaznamo semantične razlike, grško »hubris«, ki ima še dodatne nianse pomenov, denimo predrznost in ogorčenje, kar ustrezno sklene skupek obnašanj. Licemerje, ki ima enake korene v veliko slovanskih jezikih, pomeni tudi dvoličnost, hipokrizijo, hinavščino," so ob letošnji mednarodni razstavi zapisali v Kibli.

V razstavišču Kibla Portal razstavljajo Valeria Abendroth, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Uršula Berlot, Vuk Ćosić, Društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto, Betina Habjanič, Inštitut Egon March; Urška Kristina Škerl, Domen Kosmač in Marko Košnik, Jusuf Hadžifejzović, Marko Jakše, Maša Jazbec, Adela Jušić, Vladimir Kopicl, Laibach, Slava & Mihail Mizin, Toni Soprano Meneglejte, Plateauresidue, Monika Pocrnjić, Rok Predin, Vlado Repnik + Cirkulacija 2, Jiří Surůvka, Andrej Štular, Zoran Todorović, Tanja Vujinović in izbor združenja Metamedij iz Pulja. Ob njih postavljajo produkcijo KIBLA2LAB.

Festivalsko dogajanje bo do konca decembra vključevalo tudi tematski pogovor, AV-performanse, koncerte, delavnice in vodene oglede. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta