Kultura v tretjem paketu: Apel ministru

KR
19.05.2020 16:15

Neformalna skupina Pomoč samozaposlenim v kulturi v času Kovid-19 je danes na ministra dr. Vaska Simonitija naslovila predloge za uvedbo novih ukrepov in spodbud za prekarne in samozaposlene delavke in delavce v kulturi v okviru tretjega protikoronskega svežnja. Spodaj objavljamo njihovo pismo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Ob preklicu epidemije Vlada RS ukrepe tretjega protikoronskega paketa med drugim usmerja v dodatno pomoč najbolj prizadetim sektorjem, zato se na ministra obračamo s pozivom, da bi bila kultura tudi v v nadaljnjih vladnih ukrepih pomoči prepoznana kot področje, ki je bilo v času pandemije koronavirusa med bolj prizadetimi in bo hkrati eden zadnjih sektorjev, ki bo lahko v polnosti zaživel.
Tudi Evropski parlament in Evropska komisija sta poudarila pomen pomoči kulturi, kot enemu od petih najbolj ogroženih sektorjev. Ob tem Evropska komisija države članice poziva k fleksibilni prilagoditvi in preusmeritvi sredstev, do katerih so upravičene prek kohezijske politike, in v posebej Sloveniji namenjenem pismu predlaga nove ter prilagojene finančne mehanizme za odpravo ter blaženje posledic pandemije s posebnim poudarkom na prekarnih delavcih in delavkah ter samostojnih podjetnikih in podjetnicah," so zapisali. Mislijo, da so prejeta priporočila Evropske komisije Republiki Sloveniji dobra spodbuda in osnova za oblikovanje finančne pomoči, ki bi bila posebej prilagojena za samozaposlene in prekarne delavce in delavke v kulturi v povezavi z epidemijo koronavirusa.
Zato predlagajo uvedbo naslednjih novih ukrepov:
• ustanovitev kriznega sklada po vzoru več evropskih držav, s katerim bi zagotavljali kritje izpada prihodkov kulturnikov in kulturnic zaradi posledic epidemije ter neposredno podporo samozaposlenim iz javnih sredstev (denimo v obliki delovnih štipendij);
• ukrepe v podporo kulturni produkciji (dodatne spodbude za organizacijo dogodkov in umetniških predstavitev po koncu pandemije, ob ohranjanju dosedanjih projektov in programov);
• spodbude opravljanju poklica in hkrati nakupa kulturnih dobrin (denimo prek dodatnih davčnih olajšav in kuponi/vavčerji za porabnike kulturnih dobrin);
• mikrokredite samozaposlenim;
• posebne podpore tistim sektorjem in poklicem v kulturi, ki so imeli največje izpade dohodkov v času pandemije (živa kultura).
"Predlagamo, da se v namen načrtovanja in natančne določitve bodočih oblik pomoči samozaposlenim po izteku epidemije na ministrstvu za kulturo oblikuje posebna delovna skupina, v kateri naj sodelujejo tudi predstavniki samozaposlenih in prekarnih delavcev in delavk v kulturi, če pa taka skupina že deluje, bomo veseli obvestila o tem in o zaključkih njihovega dela."

Poziv so v imenu skupine Pomoč samozaposlenim v kulturi v času Kovid-19 pripravili: Miha Zadnikar, Petja Grafenauer, Beti Žerovc, Urška Jurman in Andrej Srakar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta