Kulturne prireditve med poplavami: Ponekod boleče odpovedi, drugod izjemen obisk

Matic Majcen Matic Majcen
07.08.2023 05:06

Medtem ko so mnoge kulturne prireditve na poplavno ogroženih območjih odpovedali ali prestavili, so bili marsikje dogodki celo odlično obiskani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri dogodki so bili kljub poplavam zelo dobro obiskani.
Boštjan Lah

Organizatorji kulturnih in zabavnih prireditev so se morali marsikje spopasti s težkimi odločitvami o odpovedih načrtovanih ali potekajočih dogodkov. Vreme je najbolj zagodlo vodstvu festivala MetalDays ob Velenjskem jezeru, kjer so že v petek zjutraj objavili novico, da prekinjajo festival in so ob grozečih poplavah mednarodnim obiskovalcem, ki so bivali v šotorih v kampu, ponudili namestitev v Rdeči dvorani, obenem pa so jim, takoj ko je bilo mogoče, pomagali urediti odhod iz Velenja.

Osrednji del programa, ki bi se moral odviti v petek in soboto, so odpovedali tudi organizatorji filmskega festivala SHOTS v Slovenj Gradcu. Odpadla sta koncerta Guštija na Starem trgu v Slovenskih Konjicah in dua Silence v Žički kartuziji. Koncert Adija Smolarja, ki bi moral biti v petek v Lutkovnem gledališču Maribor, so prestavili na torek, odpovedani koncert Andreja Šifrerja v Murski Soboti pa bo v četrtek.

V Lutkovnem gledališču Maribor se je prav ta vikend začela 34. edicija mednarodnega festivala Poletni lutkovni pristan. Načrtovane dogodke so kljub izrednim razmeram izpeljali, pa čeprav so predstave, ki bi se morale odviti v parku, prestavili v Malo dvorano, tiste iz Avditorija pa v Veliko dvorano.

Medtem ko osrednja gledališča po državi poleti praviloma mirujejo, pa kino prikazovalci v juliju in avgustu delujejo s polnimi obrati, saj poletne uspešnice pomembno krojijo njihov finančni (ne)uspeh. Letošnja poletna sezona že tako ni najbolj uspešna za prireditelje projekcij na prostem, saj so imeli v preteklem mesecu že večkrat smolo z dežjem - in ta vikend ni bil izjema. Napovedano projekcijo filma Irati v Letnem kinu Minoriti bi sicer lahko prestavili v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor, a je ekipa ocenila, da je zaradi kritičnega trenutka prestavitev projekcije boljša rešitev. V petek je zaradi grozečih poplav svoja vrata moral zapreti Cineplexx v Celju, prav tako kino Mali Union, a sta v soboto oba nadaljevala program.

V preostalih kino dvoranah večjih težav ni bilo, ravno nasprotno – marsikje so ta vikend beležili izjemen obisk. Poleg prvih projekcij odmevnega komercialnega filma Megalodon 2: Predator iz globin visoke številke še vedno beležita letošnji poletni uspešnici Barbie in Oppenheimer. O izjemno visokih številkah obiskanosti s projekcij teh treh filmov denimo poročajo iz Kina Slovenska Bistrica in Kina Rogaška Slatina. V Kinu Ptuj pa so včeraj zaradi izjemnega zanimanja na spored celo uvrstili dodatno projekcijo filma Barbie.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta