Letni kino Minoriti: 12 celovečernih filmov, pogovori in otroške matineje

Petra Zemljič Petra Zemljič
20.07.2020 14:00

Program od petka dalje prinaša filme regionalnih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki so lani zaznamovali mednarodni filmski prostor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za varnost in razdaljo bo na letnem mariborskem prizorišču poskrbljeno. 
Sašo Bizjak

Letošnji Letni kino Minoriti bo, program bodo zagnali v petek, 24. julija, ob 21. uri, ko bodo v Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor zavrteli dobitnika nagrade Lux za najboljši evropski film leta Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Vstopnice za letni kino, ki bo na sporedu vse do konca avgusta ob sredah, petkih in sobotah, so že v prodaji, organizatorji pa sporočajo, da bo poskrbljeno za varnost z jasno določenim sedežnim redom in seveda fizično distanco.
Pa še na prostem smo, pove Katarina Klančnik Kocutar, direktorica LGM-ja. Avditorij, kamor bo mogoče dostopati z Vojašniškega trga ob severni strani prizorišča, bo sicer namesto 520 ljudi sprejel okoli 140, a so organizatorji veseli, da vsemu navkljub le delajo. Strnjeno obliko in enako število projekcij napoveduje direktor Mariboxa Stipe Jerić, Darja Pernat - Doda iz KGB-ja, ki sicer že skrbi za glasbeni in standupovski program v letošnjih poletnih Minoritih, pa gostinsko ponudbo vse do polnoči. Na ogled bo, ko bodo na sporedu projekcije, tudi izjemna razstava Metke Kavčič v Minoritski cerkvi.
In program? Selektor je Žiga Brdnik in po njegovem glavnino programa tvorijo regionalni ustvarjalci s širšega Balkana, ki so za filme dobili številne nagrade, v goste v Maribor pa pride kar nekaj slovenskih ustvarjalcev. Videli bomo tudi nekaj vrhuncev sezone, ki jih v večini podpisujejo avtorice.
Po ogledu evropskega filma leta nas v juliju čaka še zmagovalec lanske izvedbe največjega vzhodnoevropskega filmskega festivala v Karlovih Varih, in sicer Foter bolgarskih avtorjev Kristine Grozeve in Petra Valchanova. Videli bomo slovenski dokumentarec leta Hči Camorre, v Maribor kot gost večera pride tudi avtor Siniša Gačič. Avgust bo odprl Oroslan, nov mednarodni presežek mariborskega filmarja Matjaža Ivanišina, ki se bo tudi pridružil na pogovoru po projekciji. V goste pride režiserka Dana Budisavljević, videli bomo njen Dnevnik. Pa zmagovalca slovitega Sundancea v sekciji dokumentarcev in prejemnika številnih mednarodnih nagrad Medeno zemljo in dobitnika kar desetih vesen na lanskem festivalu slovenskega filma - Zgodbe iz kostanjevih gozdov.
Premierno si bomo v Mariboru ogledali še Jadralke, dokumentarec o prvi ženski posadki, ki je objadrala svet, pa Nevidno življenje Evridike, ganljivo brazilsko zgodbo o sestrah, ki jo loči krut patriarhalni sistem. Zavrteli bodo tudi Razbijalko sistema nemške režiserke Nore Fingscheidt, dramo o dekletu z vedenjsko motnjo, pa srhljivko o roži, ki prinaša srečo - Mali Joe avstrijske avtorice Jessice Hausner in z Emily Beecham, ki si je za vlogo prislužila nagrado za najboljšo igralko na lanskem festivalu v Cannesu. Program bo sklenjen 19. avgusta z ljubezensko mojstrovino Portret mladenke v ognju.
Letošnja novost so otroške matineje. Avgusta bodo ob filmih festivala stop animacije Stoptrik in festivala otroškega in mladinskega filma Enimation zavrteli še svežo digitalno restavrirano slovensko mladinsko klasiko Kekec.
Natančen program najdete na spletnih straneh LGM-ja, organizatorji pa prosijo, da si vstopnice zagotovite po spletu, če je le mogoče, sicer bodo na voljo tudi pred projekcijami. Poskrbljeno bo tudi za nadomestne termine v primeru slabega vremena ali večjega povpraševanja po izbranih filmih. Posebnost je letos tudi akcija, s katero lahko kupite prosti sedež za podporo projektu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta