Literarne rezidence: Kjer so umetniki lahko samo umetniki

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
13.01.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Sodeč po tem, kar so mi pripovedovali, imajo ves dan čas, da delajo - pišejo," pripoveduje Jedrt Jež Furlan iz založbe Goga. 
"Sodeč po tem, kar so mi pripovedovali, imajo ves dan čas, da delajo - pišejo," pripoveduje Jedrt Jež Furlan iz založbe Goga. 
Arhiv Založbe Goga
"Od vsake rezidence sem odnesel nekaj, kdaj veliko prehojenih kilometrov, kdaj nekaj novih poznanstev, včasih cel zvezek novega materiala," pripoveduje Tom Veber, pesnik, performer in aktivist, ki je v zadnjih letih štirikrat izkusil življenje in ustvarjanje v literarnih rezidencah. V avstrijski vasi Schrattenberg je bival na starem posestvu, na Dunaju v prostornem stanovanju, na irskem Corku pa v eko hiški. V Sloveniji je gostoval v hiši Alojza Kocijančiča v Kubedu.

- Kje so rezidence, ki domačim in tujim avtoricam in avtorjem odpirajo vrata v Sloveniji? Kakšne pogoje morajo izpolnjevati avtorji na razpisih in kje zraven plačanih stroškov ponujajo tudi delovne štipendije? 

- S Petro Kolmančič, koordinatorko in organizatorko kulturnih programov na MKC, o tem, zakaj so številni gostitelji pri financiranju prepuščeni lastni iznajdljivosti.

- Kaj o svoji izkušnji bivanja v Novem mestu pripovedujejo avtorji založbe Goga in kaj sta po mnenju Andreja Hočevarja, ki bdi nad rezidenco v ljubljanskem parku Tivoli, največji ugodnosti takega bivanja?

- Ministrstvo za kulturo lastne rezidence v Sloveniji nima, zato pa slovenskim avtorjem ponuja bivanje na Dunaju, v Berlinu, Londonu in New Yorku. Koliko to letno stane ministrstvo in kakšen pavšal prejmejo rezidenti?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta