(MLADINSKA KNJIŽEVNOST) Desetnica Andreju Predinu za Arlana pod preprogo

kr
26.05.2023 05:50

Pisatelj je našel izviren način, kako otrokom približati stisko begunstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Predin 
Jože Suhadolnik (Delo)

Društvo slovenskih pisateljev je podelilo nagrado desetnica za izvirno otroško in mladinsko leposlovje. Prejel jo je Andrej Predin za knjigo Arlan pod preprogo, ki jo je ilustriral Peter Škerl.

Predin zgodbo pripoveduje z asociacijami na svet, ki je nekje drugje, na svet, v katerem so na obali našli utopljenega dveletnega dečka begunske družine, Peter Škerl pa jo pospremi s sugestivnim podobjem nesimpatičnih bitij in krajev, je zapisala žirija.

Knjiga Arlan pod preprogo je izšla pri založbi Morfem.
Morfem

Andrej Predin je za STA povedal, da ga je fotografija utopljenega dečka, katerega truplo je naplavilo na turško obalo, ki se je pojavila pred nekaj leti, močno pretresla. "Sirskemu dečku je bilo ime Ajlan, mojemu sinu je ime Arlan. Ob branju novice in gledanju fotografije me je že samo po sebi zadelo dejstvo, da se kaj takšnega lahko dogaja v svetu. In ko sem potem otrokoma začel razlagati, kaj se dogaja, je vsak odgovor odprl nova vprašanja," je povedal. "Kmalu je postalo jasno, da sem naletel na miselno verigo, ki prepleta vsebine, o katerih otroci ne vedo veliko, oziroma nimajo prav zares orodij, kako bi se z njimi soočali. Med razlaganjem sveta, mojega videnja teh problemov, sem večkrat uporabil frazo, da se pomete stvari pod preprogo. In v tistem trenutku se mi je ideja, medtem ko sem pripovedoval, začela ostriti in tudi pravljica je rasla sproti, kot sem razlagal zgodbo. Prav tako junaki, ki sem jih potreboval, da sem zapletene stvari ustroja sveta v katerem živimo, razlagal mlajšim ušesom, ki še nimajo toliko vedenja in poznavanja motivov, ki oblikujejo realnost," je pojasnil.

Andrej Predin (1976) je novinar, urednik kulturne redakcije Dela in pisatelj, ki piše zlasti za otroke. Za mladinski roman Na zeleno vejo (2007) je bil leta 2008 nominiran za nagrado večernica. Odraslim je namenil romana Učiteljice (2010) in Prihodnost d.o.o. (2014). Leta 2013 je izdal delo Gnusna kalnica (ilustriral Adrijano Janežič), ki na humoren način predstavlja okoljsko problematiko. Sledila je serija kratkih fantastičnih zgodb o predšolski deklici Mici, ki jo je ilustriral Marjan Manček.

Leta 2015 je izdal pesnitev Čebula Grdula, slikanico je ilustriral Rok Predin. Vesoljčki (2020) prav tako, kakor večina avtorjevih del, sodijo v fantastično prozo; ilustracije je prav tako prispeval Rok Predin

Za nagrado desetnica, ki je vredna 2000 evrov, so bili letos nominirani še Tina Arnuš Pupis, Jana Bauer, Cvetka Bevc, Vinko Möderndorfer, Maša Ogrizek, Sebastijan Pregelj, Andrej E. Skubic, Bina Štampe Žmavc in Anja Štefan.

Izbor del, ki ustrezajo pravilniku o nagradi desetnica, je tudi letos pripravila Dragica Haramija, o nominiranih delih pa je odločala žirija v sestavi Aksinja Kermauner (predsednica), Igor Bratož, Nataša Konc Lorenzutti, Majda Koren in Magdalena Svetina Terčon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta