Na Festivalu slovenskega filma slavil film o izgubi

MMAJ
08.10.2023 20:45

V portoroškem Avditoriju so podelili vesne za najboljše dosežke v slovenskem filmu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz zmagovalnega filma Ne misli, da bo kdaj mimo 
Zavod Sploh

Najpomembnejšo nagrado, vesno za najboljši celovečerni film, je prejel režiser Tomaž Grom za svoj film Ne misli, da bo kdaj mimo. Celovečerec je svojevrstno nadaljevanje kratkega filma iz leta 2021 Komaj čakam, da prideš. V obeh se režiser na ekspresiven način sooča z izgubo sina. Film sicer v Portorožu ni imel svetovne premiere, saj so ga prvič predstavili že januarja v Slovenski kinoteki in je že potoval tudi po mednarodnih festivalih. Poleg te nagrade je Tomaž Grom prejel še vesno za najboljšo izvirno glasbo. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da gre za "povsem samosvoj film z močnim emotivnim nabojem, ki zahteva prisotnega gledalca oziroma gledalko. Eksperimentalen in enigmatičen, a hkrati subtilen, iskren in asociativno odprt."

Največ vesen, pet, je na zaključni prireditvi sicer osvojil film Zbudi me režiserja Marka Šantića. Poleg druge najpomembnejše nagrade, tiste za najboljši celovečerni igrani film, je film prejel še vesne za najboljši scenarij, za najboljšo glavno moško vlogo (Jure Henigman), najboljšo stransko moško vlogo (Jurij Drevenšek) in vesno za najboljšo masko (Lija Ivančič). 

S tremi nagradami je sledil film Opazovanje Janeza Burgerja, in sicer tistimi za najboljšo glavno žensko vlogo (Diana Kolenc), za najboljšo scenografijo (Špela Jelovčan in Vesna Kokelj) in vesno za najboljši zvok (Julij Zornik in Igor Popovski). Dve vesni sta šli filmu Vzornik Nejca Gazvode, in sicer Vesni Pernarčič za najboljšo stransko žensko vlogo in pa Katarini Šavs tista za najboljšo kostumografijo.

Vesno za najboljšo režijo je prejel Ivan Gergolet za film Mož brez krivde, za najboljšo fotografijo Marko Brdar v koprodukciji Varen kraj, za najboljšo montažo pa Sara Gjergek v filmu Duhovnica. Najboljši dokumentarni film je postal Telo Petre Seliškar, najboljša manjšinska koprodukcija Varen kraj Juraja Lerotića, najboljši kratki igrani film Kako sem se naučila obešati perilo Barbare Zemljič, najboljši animirani film pa Borbike Nike Jurman. Najboljši študijski film je postal Alenka Kristiana Bernarda Igrla, vesni za posebne dosežke pa sta prejela Damjan Kozole za dokumentarec Pero in Alex Cvetkov za film Zemlja.

Strokovno žirijo za celovečerne filme so sestavljale Ana Šturm, Andrina Mračnikar in Anuša Kodelja, žirijo za kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane in študijske filme pa Naško Križnar, Vladimir Šojat in Dušan Kastelic

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta