Na jubilejnem Tangu zaplesala tudi Edward Clug in Valentina Turcu

Jana Juvan Jana Juvan
03.09.2023 19:09

Včeraj je bila v SNG Maribor posebna uprizoritev kultnega baleta Tango, v katerem sta na presenečenje gledalcev znova nastopila tudi snovalca baleta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gledalce sta na odru presenetila tudi snovalca baleta, Valentina Turcu in Edward Clug
Meediaspeed

V soboto je bila v SNG Maribor prav posebna in z emocijami nabita uprizoritev kultnega baleta Tango. Ne le zaradi četrtine stoletja, kolikor je minilo od premiere, temveč tudi, ker sta na presenečenje gledalcev na oder stopila tudi snovalca baleta, Edward Clug in Valentina Turcu. Navijaško vzdušje je zajelo dvorano, ko sta v prepoznavni sliki z mizo na oder prišla plesalca in koreografa, ki sta se prav z s Tangom močno zapisala v zgodovino sodobnega baleta. S 25-letno zgodovino uprizoritev je Tango balet z najdaljšim stažem na repertoarju Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Premiera aprila 1998 je bila senzacija, pravijo v SNG Maribor. Tango pa da je navdušil tako občinstvo kot tudi kritike. "Predstava samo tu in tam nakazuje korake in gibe tanga, tako da atraktivni baletni elementi ustvarjajo razpoloženje, v katerem tango lahko zaživi: vzdušje brezupnosti, seksualne nelagodnosti, moške neposrednosti in gospodovalnosti, dvojne morale in vere v usodo. […] V celoti je predstava izvrstna," se je glasila ena od kritik. Sledila so gostovanja na številnih odrih doma in v tujini ter vrsta nagrad.

Nastopili so še: Catarina de Meneses, Marina Krasnova, Klavdija Stanišič, Mirjana Šrot, Evgenija Koškina, Asami Nakashima, Branka Popovici, Beatrice Bartolomei, Ionut Dinita, Sergiu Moga, Tiberiu Marta, Yuya Omaki, Davide Buffone, Christopher Thompson in Tomaž Viktor Abram Golub. 
Meediaspeed

Tedaj še mlada romunska baletnika sta v Mariboru takrat začenjala pisati uspešno zgodbo predvsem na področju modernega stila, za kar sta oba prejela že precej baletnih nagrad in priznanj. 

Clug, zdaj že dolgoletni umetniški vodja mariborskega baletnega ansambla, je tega odločno postavil tudi na svetovni baletni zemljevid, pogosto pa snuje koreografije tudi za priznane tuje baletne hiše (Stuttgartski balet, Züriški balet, Nizozemsko plesno gledališč, Bolšoj teater ...).  

"Nepozaben večer, ki se bo zapisal v zgodovino mariborskega Baleta! Sinočnji jubilejni legendarni Tango, kjer sta kot feniks iz pepela na odru oživela Valentina Turcu in Edward Clug, je občinstvo ganil do solz, po dvorani pa se je razlegal bučen aplavz. Brezhibna in graciozna Valentina in Edi sta dokaz silnega navdiha, talenta, strasti in predanosti mariborskemu Baletu.

Bravo celotni zasedbi za tako globoko in ganljivo uprizoritev," so na socialnem omrežju facebook zapisali v SNG Maribor. 

Nabito polna dvorana je bila tako imeniten začetek nove gledališke sezone. 

Od premiere baleta Tango je minilo že 25 let. 
Meediaspeed
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta