Nadomestne oblike umetnosti: Poglejte, kaj, kako in kje lahko berete, gledate, poslušate ...

Petra Vidali Petra Vidali
16.03.2020 10:45

"Živa umetnost" za publiko se te dni dogaja predvsem s pomočjo družbenih omrežij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Virtualna Narodna galerija
NG

Anja Golob ob osmih zvečer prebira svoje pesmi, Drago Mislej Mef vsak dan dvajset minut koncertira, najbrž bo "sistemsko" pristopil še kak dober umetnik. Hitro pa se odzivajo tudi umetnostne institucije oziroma producenti.

Posnetki predstav in radijske igre

Pod motom "gledališče povezuje" je Lutkovno gledališče Ljubljana na svoji spletni strani omogočilo dostop do posnetkov nekaterih predstav. Tako pravijo: "Dvorane Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo v naslednjih dneh prazne, zato bomo nekaj svojih najuspešnejših predstav pokazali preko spleta. Prvi med njimi sta predstava za najstnike in njihove starše Vihar v glavi in predstava za otroke Ti loviš!. Obe bi morali bili na našem sporedu prav v teh dneh. Seznam predstav, ki si jih bo mogoče ogledati preko spleta, bomo v naslednjih dneh in tednih dopolnjevali. Ogled je mogoč preko spletne strani www.lgl.si ali preko družabnih omrežij. Verjamemo, da bomo s tem marsikomu polepšali dan in ga zadržali doma."
Gledališki portal Sigledal v sodelovanju z RTV Slovenija pa vabi k poslušanju radijskih iger. Po seznamu radijskih iger je mogoče brskati s pomočjo iskalnika, ki omogoča iskanje po različnih parametrih (avtor, naslov, režiser, kategorija). Zbirka se s pomočjo avtomatiziranega skripta, ki preverja dostopnost zvočnih posnetkov, dnevno dopolnjuje. Prenos podatkov o radijskih igrah ter dopolnjevanje z novimi igrami potekata torej samodejno glede na dostopnost in ažurnost radijskih feedov oziroma virov podatkov.

Knjige preko spleta in e-knjige

Knjigarne so že zaprte, odprta pa ostaja prodaja knjig preko spleta.
Vodja trženja pri založbi Beletrina Aleš Vesel pravi, da o znatnem porastu prodaje tiskanih knjig preko spleta za zdaj ne morejo govoriti, dostava pa je brezplačna in bo delovala, dokler bo delovala pošta.
Zagotovo pa je to pravi čas za razširitev uporabe elektronskih knjig. Spletni portal Biblos bo pozval knjižnice, naj odprejo licenco, kar pomeni, da bi si lahko knjigo izposodilo več bralcev hkrati kot doslej. Člani knjižnic si lahko knjige seveda izposojajo brezplačno. Posebej za to priložnost pa bodo pripravili poseben paket elektronskih knjig po ceni 4,99 evra, med njimi tudi zelo iskane, kot na primer roman Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset.
Mladinska knjiga je nekatera oglasna besedila že prilagodila novim razmeram. Kuharsko knjigo recimo propagira s podmeno, da slabo prehranjevanje vpliva na padec odpornosti, to pa je seveda najboljša podlaga za okužbo. Mladinska knjiga je s ponedeljkom tudi odprla dostop do vseh interaktivnih gradiv za učitelje in učence na portalu www.ucimte.com.

Slovenski filmi od doma

Slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, "do nadaljnjega podarjajo" na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni sedem dni. Od danes naprej sta dostopna dva filma režiserja Martina Turka, kratki igrani film Dobro unovčeno popoldne (2016) in celovečerni igrani film Dober dan za delo (2018).

Virtualni ogledi muzejskih zbirk

Google v sklopu svojega projekta Arts & Culture združuje več kot 500 virtualnih ogledov najbolj znanih svetovnih muzejev in galerij, med njimi so Galerija Uffizi v Firencah, Rijksmuseum in Van Goghov muzej v Amstrrdamu, newyorški Guggenheimov muzej in drugi. Virtualno galerijo pa ima tudi Narodna galerija v Ljubljani.
Na Kitajskem, v Južni Koreji in na Japonskem pa so nekatere muzejske ustanove pretekli petek prvič po sprejetju strogih ukrepov za preprečitev širjenja sprejele obiskovalce, in sicer šanghajski muzej za sodobno umetnost Power Station of Art (PSA). Tudi državni muzej v Šanghaju je znova odprt – oba sta bila zaprta od poznega januarja. Umetnostni muzej Kjocera v Kjotu pa bo od 19. marca omogočal zasebne oglede, od 4. aprila naprej pa naj bi vrata odprl tudi za širšo javnost. Seveda veljajo za obiskovalce stroga navodila, ves čas pa se izvaja tudi dezinfekcija prostorov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta