Nagrajenci 19. Grossmanna: Hudi maček romal v Belgijo

Matic Majcen Matic Majcen
25.06.2023 09:38

V soboto zvečer so na Festivalu fantastičnega filma in vina v Ljutomeru podelili nagrade v vseh osrednjih kategorijah, s čimer se je zaključila še ena izjemna edicija festivala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grossmann je letos znova potekal tako v Ormožu kot v Ljutomeru.
Špela Jambriško/grossmann

Glavno nagrado, hudega mačka za najboljši celovečerni film, sta prejela režiser Karim Ouelhaj in igralec Olivier Picard za film Megaloman (Megalomaniac, 2022). Film iz Belgije so navdihnili resnični dogodki o serijskem morilcu Mesarju iz Monsa in pripoveduje zgodbo o njunih otrocih, ki zaradi svojega družinskega ozadja doživljata nadlegovanje v zasebnem življenju. 

"Kaj se zgodi, ko otroka serijskega morilca odrasteta?" je zapisala žirija v obrazložitvi nagrade. "Bosta skušala zaživeti normalno življenje ali je očetov greh nepovratno vžgan v njuni krvi. Se da boriti proti njemu? Na ta in številna vprašanja odgovarja ta osupljivi, pretresljivi in brutalni film, poln mračne lepote, preteče atmosfere in poglobljene zgodbe, ki se uspešno izogne vsem klišejem novodobnih grozljivk. Instantna klasika in kult." Žirijo v tej glavni sekciji festivala so sestavljali John McTiernan, Cristoph Huber in Zoran Smiljanić

Kot je bilo znano že prej, je častnega hudega mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji prejel osrednji gost festivala, ameriški režiser John McTiernan. Slednji je imel čast izbrati tudi najboljši fantazijski film po svojem okusu in McTiernan je izbral film Irati, špansko-francosko koprodukcijo režiserja Paula Urkije Alija. Gre za film, ki ga sicer pogosto opisujejo kot "španskega Gospodarja prstanov".

Hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec je prejel režiser Marco Porsia za film Tega si ne morete predočiti: Rema-Rema (What You Could Not Visualise: Rema-Rema, 2022), posebno omembo pa Alessandro Melazzini za film Italo disco: bleščeči zvok osemdesetih (Italo Disco: The Sparkling Sounds of the 80s, 2021). Žirijo v tej sekciji so sestavljali Igor Vidmar, Jordan Vudrag in Mimi Inhof.

Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film je prejel Perfect City: The Mother (2022) režisrja Shengwei Zhouja, nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film pa Maček sendvič (Sendwich Cat, 2022) režiserja Davida Fidalga. Obe nagradi je podelila žirija v sestavi Severin Fiala, Igor Stanojević in Robbie Davidson.

Omenimo še, da je na Mali delavnici groze zmagal Bernard Rebernik s filmom Pred zaveso, najboljše vino festivala pa je postalo Sauvignon Selection letnik 2021 podjetja Plateis.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta