Nominiranci za bookerjevo nagrado: Romani kot majhne revolucije

Klara Širovnik Klara Širovnik
05.08.2023 05:00

Za bookerja, najvišjo britansko literarno nagrado, se bo tudi letos potegovalo 13 proznih del.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žirijo letos sestavljajo James Shapiro, Mary Jean Chan, Adjoa Andoh, Esi Edugyan in Robert Webb.
Hugo Glendinning/The Booker Prizes

Pisateljica Esi Edugyan, ki je bila tudi sama že dvakrat uvrščena v ožji izbor za bookerjevo nagrado, je letošnja predsednica žirije. Ob njej v vrsti odločevalcev sedijo še igralka, pisateljica in režiserka Adjoa Andoh, pesnica, predavateljica, urednica in kritičarka Mary Jean Chan, profesor angleščine in primerjalne književnosti na Univerzi Columbia ter strokovnjak za Shakespearja James Shapiro ter igralec in pisatelj Robert Webb. "V sedmih mesecih smo prebrali 163 romanov in v tem času so se nam odprli celi svetovi. Preselili smo se v Maine in Penang na začetku 20. stoletja, na živahne ulice Lagosa in squash igrišča v Londonu, v najbolj črne globine Atlantika in na distopično Irsko, kjer je strašljiva izguba pravic le trdo opozorilo," je ob razglasitvi "dolgega seznama" nominirancev povedala predsednica žirije Edugyan in dodala, da vseh 13 romanov meče novo luč na to, kaj pomeni obstajati v današnjem času - za povrh pa nominirani romani to počno še na izviren in vznemirljiv način. V 13 knjigah, ki so se uvrstile na seznam, so obravnavane univerzalne in aktualne teme: od globoko ganljivih osebnih dram do tragikomičnih družinskih sag; od posledic podnebnih sprememb do zatiranja manjšin; od znanstvenih prebojev do tekmovalnega športa. "Seznam opredeljuje njegova svežina. Vseh 13 romanov osvetljuje, kaj pomeni obstajati v današnjem času. Njihov razpon je širok, tako glede teme kot oblike: šokirali so nas, nas nasmejali, napolnili s tesnobo, predvsem pa so ostali z nami. Romani so majhne revolucije, ki želijo spodbuditi in prebuditi jezik. Skupaj - zgodovinski ali sodobni - ponujajo presenetljive portrete sedanjosti," še dodaja. 

Nominirana dela 
The Booker Prizes

Spomnimo, da bookerjevi žiranti iščejo najboljše dolgoprozno leposlovno delo med tistimi, ki so v Združenem kraljestvu in na Irskem izšla med 1. oktobrom 2022 in 30. septembrom 2023. Ožji seznam šestih knjig bodo objavili 21. septembra, nagrajenec pa bo naposled prejel tudi denarno nagrado v višini 50 tisoč funtov (58.000 evrov). Na seznamu je letos kar deset prvič za bookerja nominiranih pisateljev, med njimi pa so kar štirje romaneskni debitanti. Zanimivo je, da se med naslovi, ki so obetali, na seznam nista uvrstila romana The Fraud Zadie Smith in Demon Copperhead Barbare Kingsolver, ki je letos prejel Pulitzerjevo nagrado za leposlovje in nagrado za ženske. Zelo spodbudno pa se zdi, da je sedem naslovov z dolgega seznama izšlo pri neodvisnih založbah.

Med letošnjimi nominiranci, ki so na bookerjevem seznamu v preteklosti že bili, je tudi nekaj dobro poznanih: Sebastian Barry se z letošnjo nominacijo pridružuje skupini desetih pisateljev, ki so bili vsaj petkrat nominirani za to prestižno nagrado. Pisatelj Tan Twan Eng je bil do zdaj nominiran za vsakega od svojih treh romanov: The Gift of Rain je bil leta 2007 uvrščen v daljši izbor, The Garden of Evening Mists pa je bil leta 2012 uvrščen v ožji izbor. V novem romanu The House of Doors obravnava ljubezen in izdajo v senci imperija. Tretji vnovični favorit Paul Murray pa je bil že leta 2010 uvrščen na dolgi seznam za roman Skippy Dies. Njegov novi roman The Bee Sting govori o irski družini v finančnem in čustvenem pretresu.

Zmagovalec bo znan 26. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta