Nova kulturna atašejka v Berlinu je Saša Šavel Burkart

pv
11.01.2021 15:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Šavel Burkart
Ana Iza Sajko/TVWS

Vodenje Slovenskega kulturnega centra Berlin (SKC Berlin) je z 9. januarjem 2021 prevzela Saša Šavel Burkart. Novoimenovana kulturna atašejka v Berlinu, diplomirana novinarka in magistrica antropologije vsakdanjega življenja, je bila dolgoletna novinarka in urednica različnih oddaj s področja kulture in umetnosti na Televiziji Slovenija, prav tako je avtorica številnih dokumentarnih oddaj s področja vizualne umetnosti in kulture. Med letoma 2011 in 2019 je bila urednica uredništva oddaj o kulturi na TV Slovenija. Je prejemnica treh štipendij za bivanje v različnih nemških mestih, med drugim je bila med letoma 2008 in 2009 deset mesecev štipendistka prestižne mednarodne štipendije EJF za novinarje na Freie Universität Berlin, v okviru katere je pripravila obsežno študijo o turško-nemški kinematografiji, kot štipendistka ljubljanskega Goethe Instituta se je leta 2008 v Bonnu izpopolnjevala v znanju nemščine na visoki stopnji.

Saša Šavel Burkart je bila z nemško govorečim prostorom močno povezana tudi kot novinarka, vrsto let je med drugim spremljala in poročala z linškega festivala za tehnologijo, družbo in umetnost Ars Electronica, baselskega sejma umetnosti Art Basel, z Documente v Kasslu in Berlinala. Med drugim je avtorica dokumentarne oddaje o Fundaciji Helmuta Newtona, ob berlinskem bienalu o Berlinu kot novi svetovni prestolnici kulture in umetnosti ter dokumentarne oddaje o medijski arheologiji, ki je nastala prav tako v Berlinu. Je poznavalka slovenske in nemške sodobne umetniške produkcije s širokim kulturnozgodovinskim razgledom, so zapisali v sporočilu za javnost na ministrstvu za kulturo.

Po SKICI (Slovenskem kulturnoinformacijskem centru v Avstriji), ustanovljeni na Dunaju leta 2011, so SKC Berlin kot drugo kulturno ustanovo RS v tujini odprli leta 2016. Gre za skupni projekt ministrstva za kulturo in zunanjega ministrstva, ki deluje v okviru slovenskega veleposlaništva v Berlinu. V središču njegovega delovanja je kulturna diplomacija, promocija slovenske kulture in umetnosti, seznanjanje novih občinstev s sodobnimi smernicami s področja kulture in umetnosti, z dosežki ter slovensko kulturno dediščino v Nemčiji, sodelovanje in povezovanje slovenskega in nemškega kulturnega prostora, ustvarjalk in ustvarjalcev. Kulturna atašejka v Berlinu bo imela v naslednjem obdobju pomembno vlogo tudi v okviru priprav na gostovanje Slovenije kot častne gostje frankfurtskega knjižnega sejma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta