Ob svetovnem dnevu baleta baletno zakulisje od blizu

Nina Ambrož Nina Ambrož
02.11.2022 05:50

Več kot šestdeset mednarodnih baletnih hiš bo danes v živo predvajalo klasične baletne klase in nastajanje predstav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi English National Ballet bo ponudil notranji vpogled v baletni svet. 
Reuters

Ob prazniku baleta, ki združuje baletnike od povsod, se ponuja notranji vpogled v njihov svet. Dalo se bo videti baletne zvezde na delu in kaj ta ples v resnici je. Glavna organizatorja dogodka, britanski Kraljevi balet in Avstralski balet, sta povezala velike baletne družbe, ki bodo danes s pretočnim videoprenosom omogočile spremljanje njihovega zakulisnega dogajanja v živo. Gledalci si bodo lahko na spletu brezplačno ogledali standardne, vsakodnevne treninge baletnih zborov in koreografije za odrske postavitve več kot 60 baletnih skupin s šestih celin. Največ sodelujočih je iz Evrope in Severne Amerike. Vključeni so tudi baletniki iz Azije, med njimi nacionalni japonski balet in korejski, Oceanije in Afrike. Vsebine bo na internetu mogoče najti s pomočjo besede #WorldBalletDay na različnih platformah, od youtuba do tiktoka.

Predvajali bodo klasične skupinske vaje ob drogu, na sredini in priprave na prihajajoče predstave, ki jih bodo komentirali plesalci sami in drugi poznavalci te umetnosti. Avstralske plesalce si bo mogoče ogledati v družbi komentatorja Davida Hallberga, ameriškega baletnika, ki je bil med drugim prvak Bolšoj baleta, lani pa je postal umetniški direktor Australian Balleta. "Pred vsako predstavo na odru so ure in ure vaj in svetovni dan baleta je priložnost, da vidite lepoto čisto od blizu," pravi Hallberg. Štiriurni sklop iz Melbourna bo vključeval tudi vaje za Romeo in Julijo in dve novejši koreografiji.

Kraljevi balet bo začel prenos z jutranjim klasom in bo v štirih urah ponudil še ogled vaj za aktualne produkcije, denimo Slavje z diamanti. Direktor londonskega Royal Balleta Kevin O'Hare je navdušen, ker "ta dan delimo s toliko fantastičnimi družbami po svetu in lahko ljudem ponudimo fascinantne vpoglede v življenje za odrom".

Britanski in avstralski kolegi so za letošnji svetovni dan baleta razglasili 2. november, čeprav je bil vsa leta od 2014 oktobra.

Globalno praznovanje bo že devetič združilo veličastnost baleta po svetu. Mariborski in ljubljanski balet posebnega dogodka danes ne bosta pripravila, bosta pa praznik obeležila v okviru premiere (SNG Maribor bo novembra na oder postavil Madame Bovary) in gostovanj v tujini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta