Od kod ženska enakopravnost v kriminalkah?

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
29.11.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z leve: Mirt Komel, Jela Krečič, Mladen Dolar, Slavoj Žižek, Marcel Štefančič jr. 
Z leve: Mirt Komel, Jela Krečič, Mladen Dolar, Slavoj Žižek, Marcel Štefančič jr. 
Slovenski knjižni sejem
Prav vsem, ki smo kdaj brali kriminalke, se je porodila ena od naslednjih treh želja, je izid zbornika o detektivkah Memento umori II. pospremil njegov urednik Mirt Komel. Namreč, da bi spisali detektivko, da bi sodelovali s policijo, kot je to počel eden najslavnejših literarnih detektivov sploh, Sherlock Holmes, in tretjič, da bi o detektivkah pisali teoretske razprave.

Slednja želja se je Komelu uresničila kot zadnja, svojo realizacijo je našla v prispevku o treh damah sodobne detektivke, pisateljicah Donni Tartt, Tani French in Gillian Flynn, ki je eden izmed svežih avtorskih tekstov zbirke, ki jo letos beremo pri založbi Goga.

Jela Krečič je govorila o tem, kako se je čez leta spreminjala ekranizacija enega najslavnejših detektivov, ki ga je ustvarila klasična dama kriminalk Agatha Christie, kako hard-boiled kriminalke po mnenju Marcela Štefančiča ponujajo analizo kapitalizma in kakšne so strukture, ki jih pletejo tri velike avtorice sodobne kriminalke? 

Moški zagrešijo 80 odstotkov umorov, ki so večinoma, v 70 odstotkih, tudi žrtve, je na okrogli mizi o zborniku povedal moderator Mladen Dolar. Zelo nenavadno, da je kriminalni žanr od vsega začetka tisti, kjer so se ženske enakovredno kosale z moškimi ali jih celo presegale. Kako to, da se je prav na področju kriminalnih romanov izkazala ženska enakopravnost, je vprašal sogovornike. In dobil odgovor Slavoja Žižka, "globoko antifeminističnega". 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta